Trivial sobre la literatura catalana des del s.XII fins al ModernismeVersion en ligne
Posa a prova els teus coneixements sobre la literatura catalana de l'edat mitjana amb aquest joc de preguntes!
1
El creador del català literari va ser
2
Ramon Llull va escriure en
3
A l'Edat Mitjana la història s'escrivia en llatí, però aparegueren narracions , escrites en català, que explicaven fets d'històries recents dirigides a un públic ampli que s'anomenaren
4
Guillem de Berguedà va ser
5
La composició, en què el trobador lamenta la mort d'una persona, d'un amic o d'un parent i hi lloa les virtuts que posseïa aquella persona i la gran gran pèrdua que tot això suposa, rep el nom de
6
La composició en què el trobador expressa la ira, l'atac, la polèmica o el discurs moralitzador s'anomena
7
L'estimada (=Midons) del trobador (=vassall de la dama) havia de ser
8
L'amor cortès o anomenat també fin'amor reflectia
9
La persona encarregada de recitar els poemes a la cort, a vegades, acompanyats d'un instrument musical i que pertanyia a una classe social baixa s'anomenava
10
L'escriptor que componia poesia en occità s'anomenava
11
Els dos primers textos escrits en català que ens han arribat a l'actualitat són
12
Qui va ser l'autor de 'Tirant lo Blanc'?
13
Quin gènere literari destaca en la literatura catalana medieval?
14
Quin rei va ser un important mecenes de la literatura catalana medieval?
15
Quin és un dels temes recurrents en la poesia trobadoresca catalana?
16
Quin és un dels autors més destacats de la poesia trobadoresca catalana?
17
Quin és un dels trets característics de la literatura catalana medieval?
18
Quin és un dels motius més comuns en la literatura cavalleresca catalana?
19
Quin autor va escriure 'Lo Somni'?
20
Quin és un dels autors més rellevants de la prosa catalana medieval?
Escull una o diverses respostes
21
Quin gènere literari destaca en aquesta època (s.xvi-xviii)?
22
Quin moviment cultural va influir en la literatura catalana del XVI-XVIII?
23
En què es va basar el procés d'industrialització sa Catalunya?
24
Durant els segles XVI, XVII i XVIII, en la literatura catalana predominava:
25
Els orígens de la Renaixença són:
26
Quina obra representa l'inici de la Renaixença?
27
Quin d'aquests trets no és propi de la Reinaxença?
28
Quins d'aquests trets no és propi del Romanticisme?
29
El romanticisme és un moviment:
30
Quines foren les causes de la davallada de la literatura catalana als segles xvi, xvii i xviii? Quines conseqüències va tenir?
32
Què reivindica l'esteticisme?
33
Què reivindica el regeneracionisme?
34
Quins d'aquests diaris o revistes pertanyen al Modernisme
36
Els artistes volen canviar la societat a través de...
37
Per a què servien les festa Modernistes de Sitges?
39
Què és una novel·la de fulletó?
40
Quina d'aquestes característiques no compliria la poesia de Joan Maragall
41
Tipus de personatges teatrals de Santiago Rusiñol
42
Quines millores va introduir Santiago Rusiñol al teatre?
43
Com és la prosa modernista?
44
Què és el regeneracionisme?
45
Solitud va ser escrita per...
46
Marca totes les respostes correctes sobre l'Escola mallorquina
Escull una o diverses respostes
47
El corrent que va generar al Modernisme és
48
La noia és alta com una girafa.
49
Vichy Catalan et parla fent "shhhhhhhh".
50
Aquest senyor és la torre Eiffel.
51
El sol acaricia el cos dels joves.
52
Creus que pots viure sense aquest producte?
53
Amb aquest sabó la teva roba no s'embrutarà mai més.
Explicació
Les primeres mostres literàries en llengua catalana són de Ramon Llull (Mallorca, 1232/33-1316), considerat el creador del català literari. Llull va ser un dels primers autors europeus que va utilitzar una llengua romànica, el català, per escriure prosa filosòfica i teològica. Tenia una voluntat d’arribar a la gent del poble i, per això, escrivia en català (la gent ja no parlava llatí en el segle XIII).
Les cançons de gesta són epopeies medievals europees en llengua romànica, redactades en vers i transmeses originalment per joglars que narren incidents llegendaris, sovint basats en fets reals, que fan èmfasi en els combats entre cristians i sarraïns.
Llegendes: l'edat mitjana és plena de misteris, personatges mítics i institucions que s'han acabat imposant en la cultura popular sobretot arran de l'èxit de la literatura i el cinema, que molts cops exageren, tergiversen o, fins i tot, subverteixen la realitat del que van suposar.
Guillem de Berguedà (c. 1138 - c. 1198) fou un senyor feudal i trobador català.
Els trobadors consideren la "midons" un ser superior al qual retre homenatge, com si es tractés del seu propi senyor feudal, establint-hi, de fet, una relació equivalent a la d’un vassall respecte d’un senyor. El marit de la dama (gilós) adquireix el paper d’antagonista a l’amor entre el trobador i la seva estimada, i se serveix d’uns espies aduladors (lausengiers) perquè els vigilin i vetllin per la fidelitat que la dama li deu.
La poesia amorosa dels trobadors està estretament relacionada amb el tipus de societat feudal en què s’emmarca. El concepte de fin’amors o “amor cortès” és fonamental. Consisteix en un joc en què el codi feudal es traspassa a l'experiència amorosa. El trobador, l'enamorat, manifesta el seu desig de forma esglaonada (penyores, poemes,... fins arribar a aconseguir l'amor de l'estimada), fins a esdevenir amants.
El Llibre dels jutges, conservat a la Seu d'Urgell (l’Alt Urgell), va ser copiat entre el 1060 i el 1080, quasi un segle abans del que s'havia fixat fins ara i, per tant, se situa com el testimoni més antic que es conserva escrit íntegrament en català. El segueix com a text més antic les «Homilies d'Organyà», que es van copiar al voltant del 1220.
Tirant lo Blanc és l'obra més important de l'escriptor i cavaller valencià Joanot Martorell, acabada pel cavaller també valencià Martí Joan de Galba. És considerada un dels màxims exponents de la novel·la cavalleresca en llengua catalana i del segle d'or valencià. Sembla que fou escrita entre el 1460 i el 1464.
A l'època medieval, al territori català s'hi van conrear diferents gèneres literaris: l'èpica, la lírica, la narrativa i la dramàtica.
Fill i successor del rei Pere II d'Aragó al tron de la corona d'Aragó i de Maria de Montpeller. Quedà totalment orfe de pare i mare el 1213, quan tan sols comptava amb 5 anys. Fou pare dels reis Pere "el Gran" i Jaume II de Mallorca "el Prudent".
Bernat Metge (Barcelona, entre 1340 i 1346 – 1413)[1] fou un escriptor, traductor i primer representant de l'humanisme a les lletres catalanes. És considerat un dels millors prosistes del tombant del segle xiv,[2] introductor de l'estil renaixentista a la literatura catalana, amb una fina intel·ligència, i una gran sornegueria.
el Sant Calze va recollir la sang de la crucifixió de Jesucrist (recollida per Josep d'Arimatea) i a més, segons algunes versions, era el mateix calze emprat per Jesucrist en l'Últim Sopar.[1] Com que la copa té forma d'aparell reproductor femení, d'aquí podria venir el símbol de la vida eterna, renovada en cada dona; així, aquell que begui del calze sagrat assolirà la immortalitat, per això és un bé tan preuat.
Lo somni (1399) és l'obra mestra de Bernat Metge (Barcelona, entre 1340 i 1346 - 1413) i considerada la primera manifestació de prosa humanística en català. Metge l'escrigué amb l'objectiu de defensar la seva innocència davant el nou rei, i hi explica com, a la presó estant, se li apareix en un somni el rei Joan el Caçador, mort feia poc.
Destaca per la seva producció literària en llengua catalana i és considerat el primer autor a fer servir una llengua vulgar per escriure obres científiques.
Bernat Metge (Barcelona, entre 1340 i 1346 – 1413)[1] fou un escriptor, traductor i primer representant de l'humanisme a les lletres catalanes.
Ausiàs March, també escrit Ausiàs Marc (Regne de València,[1] ca. 1397 - València, 3 de març del 1459),[2] va ser un poeta i cavaller valencià medieval, originari d'una família de la petita noblesa amb aficions poètiques.
Modernisme: 1890-1910
Romanticisme: els darrers decennis del segle XVIII i durant el segle XIX
Barroc: període històric i moviment cultural que es va estendre a Europa i a les seves colònies cap als inicis del segle xvii i els inicis del segle xviii.
Bonaventura Carles Aribau i Farriols (1798-1862) va escriure aquest poema a Madrid per a felicitar al banquer Gaspar de Remisa(1784-1847). Va ser publicada l´any 1833 en el diari "El Vapor".
És un cant d´enyorança de Catalunya i d´exaltació de la llengua. Va ser considerat com l´iniciador del Romanticisme català i del fenòmen de "La Renaixença".
La valoració de la literatura i de l’art populars: el romanticisme, en assumir la intuïció com a base artística, reivindica l’aportació de la literatura i de l’art populars, fruit de la intuïció lliure dels pobles. I fou important el viatge en el temps: moltes obres romàntiques estan ambientades a l’Edat Mitjana o al Renaixement, èpoques, per altra banda, que resulten més idealitzades que no pas reals.
|