Bouwconstructies 14 - grondkeringenVersion en ligne
Oefening bij de cursus bouwconstructies
1
Bekijk de video van min 1:50 - 2:30 en min 6:20 - 7:20 - Leg kort in eigen woorden uit hoe een berlinerwand gemaakt wordt. Klik hieronder op fout zodat je de feedback te zien krijgt. Dan kan je jouw uitleg vergelijken met het antwoord.
2
Bekijk de film van min 2:20 - 2:35.
Vraag: Waarover gaat de film?
3
Bekijk de film. Hier wordt een betonnen damwand geïnstalleerd.
Vraag: wat is het verschil tussen een berlinerwand en een damwand?
4
Bekijk de video en beantwoord de vragen 4-6. Vraag 4. Waaruit bestaat grout?
5
Waarom worden staven met een groutanker gebruikt?
6
Wat is het nadeel van deze grondkering?
Kies één of meerdere antwoorden
7
Als je de keuze hebt tussen hout en beton, welk materiaal zou je, over het algemeen genomen, verkiezen voor een permanente grondkering?
8
Worden betonnen damplanken vaker gebruikt voor permanente of voor tijdelijke grondkering?
9
Mijn buurman heeft net zijn graszoden verwijderd om een terras aan te leggen. Kan ik deze grond gebruiken voor het aanaarden van mijn eigen terrein?
Kies één of meerdere antwoorden
11
Volgende mogen niet gebruikt worden als aanaardingsgrond: graszoden, stronken, modder, veengrond, bevroren materiaal of andere afvalstoffen zoals organische stoffen. De aanaardingsgrond zelf mag ook niet bevroren zijn.
Waarom?
Kies één of meerdere antwoorden
Uitleg
Op basis van de film kan je niet al onderstaande info afleiden maar wat extra info lijkt me wel handig hier in de feedback :-)
Een berlinerwand is een grondkering die bestaat uit verticaal in de grond geplaatste stalen H- of I-profielen als staanders en houten, betonnen of stalen platen of planken als wand daartussen. De wanden worden tussen de flenzen van de profielen geplaatst. Naarmate de ontgraving vordert, worden de wanden ingebracht, waarbij de staalplaat het voordeel heeft dat deze gemakkelijk in de grond geduwd kan worden.
De berlinerwand wordt vaak toegepast bij bouwputten en heeft dan als grondkering meestal een tijdelijk bestaan. In de vorm van beschoeiing is de berlinerwand een permanente grondkering.
Damwanden zijn tijdelijke of blijvende grond- en/of waterkerende wanden. Ze worden gevormd door damplanken die één naast de ander in de grond worden geheid of gespoten. Is de grondkering tijdelijk dan kan men kiezen tussen houten of stalen
damplanken. Houten damplanken worden meestal gebruikt bij kleinere, niet te diepe
uitgravingen. Voor een blijvende rondkering zijn betonnen damwanden te verkiezen.
Methode: Men heit tot op een zekere diepte de volledige damwand. De verschillende
wanden van de damwand zijn uitgevoerd vooraleer men met de grondwerken begint.
De geheide damplanken steken heel wat dieper in de grond dan het peil van de
diepste te graven sleuf. De geheide damplanken zijn als dusdanig in de grond geklemd. De damplanken worden niet noodzakelijk verticaal geheid, gewoonlijk zelfs licht hellend.
Hout zal sneller vergaan waardoor de werking van de grondkering minder lang effectief blijft.
Betonnen damplanken worden hoofdzakelijk gebruikt voor blijvend werk,
omdat ze niet kunnen herbruikt worden. (aangezien ze niet weerstaan aan sterke
trekkrachten die bij het uittrekken optreden en dus schade zullen veroorzaken).
De aanaardingsgrond mag geen graszoden, stronken, bevroren materiaal of andere
afvalstoffen zoals ijzer, organische stoffen, enz. bevatten. De aanaardingsgrond zelf
mag ook niet bevroren zijn. Moddergrond en veengrond mogen nooit gebruikt
worden voor aanaardingen.
Het aanaarden bestaat uit het aanbrengen van grond om het niveau van het terrein te nivelleren of te verhogen. De aanaarding geschiedt pas wanneer het metselwerk en/of beton verhard zijn. We hebben gezien dat er tussen de grondkering en de bouw in de bouwput voldoende ruimte gelaten moet worden om te kunnen werken. Die ruimte moet weer opgevuld worden. Ook dat is aanaarden.
Rotsblokken, stenen, steenstorting, breuksteen en metselwerk-brokken mogen worden gebruikt voor het gedeelte van de aanaardingslaag beneden 0,50 meter onder de aanvulhoogte, doch ze moeten eerst worden gebroken. Lichte kiezelachtige grond uit de bouwputten gehaald moet bewaard worden voor de bovenlagen.
De aanaarding geschiedt in horizontale lagen. Een goede aanaarding wordt
verkregen door opeenvolgende lagen van ongeveer 0.2 m aan te brengen, elke laag aan te stampen, te berijden of te walsen om ze te verdichten en vervolgens in te wateren. Er dient te worden opgemerkt dat de dikte van de aanvullingslaag 8 à 10 % te groot moet worden genomen om rekening te houden met de inklinking van de
grond achteraf.
De aanaarding geschiedt pas wanneer het metselwerk en/of beton verhard zijn. De aanaarding tegen bouwwerken geschiedt met drainerende materialen.
|