Créer une activité
Jouer Relier Colonnes

Abd-al-Aziz al-Mansur

Rei que governava quan el Cid va conquistar València.

Rei de la Taifa de València, entre 1021 y 1061.

El rei Jaume I va entrar a València un 9 d’Octubre i va dir que tots els que vivien en aquesta terra eren valencians. Per a no oblidar-ho van escriure el “Llibre dels Furs”. Per això nosaltres el dia 9 d’Octubre celebrem la Festa dels Valencians.

Rodrigo Díaz de Vivar, conegut com el Cid, va ser un cavaller castellà que va arribar a dominar al capdavant de la seva pròpia mainada el Llevant de la Península Ibèrica a la fi del segle XI de forma autònoma respecte de l'autoritat de rei algun. Va aconseguir conquerir València i va establir en aquesta ciutat un senyoriu independent fins la seva mort.

Senyora Ximena, esposa del Cid, i des del moment de la mort del seu marit va ser senyora de València plenipotenciària fins 1102 quan Alfons VI, el seu cosí, decideix abandonar la ciutat als almoràvits, no sense abans incendiar-la, davant les nul•les possibilitats de mantenir aquesta plaça, escortant Ximena en el seu retorn a Castella.

Ferran I de Castella va iniciar la política expansiva lleonesa, sobretot cap als territoris musulmans meridionals, molt debilitats per la divisió d'al-Andalus, després de la caiguda del Califat Cordobés i el sorgiment de nombrosos regnes de taifes. Es va reprendre així la Reconquesta. Un dels principals resultats de la política de Ferran I va ser la submissió de diversos dels regnes de taifes i el cobrament de les pàries.