Créer une activité
Jouer Relier Colonnes

Rijksdienst voor Jaarlijkse Vakantie = RVJ De Rijksdienst voor jaarlijkse vakantie is verantwoordelijk voor het beheer van en de controle op de jaarlijkse vakantiesector van de arbeiders en de kunstenaars. Voor deze categorieën van werknemers berekenen we de vakantiefondsen de vakantieduur en het bedrag van het vakantiegeld waar elke werknemer recht op heeft naargelang de prestaties die hij geleverd heeft. Voor de bedienden wordt het recht op vakantiegeld door de werkgever vastgelegd. Het stelsel van betaald verlof van de arbeiders wordt gefinancierd met de werkgeversbijdragen .

De Rijksdienst voor Arbeidsvoorzieningen - RVA Ik ben de instelling die verantwoordelijk is voor de uitvoering van de verzekering bij werkloosheid (werkloosheidsuitkeringen). De RVA organiseert en controleert de uitbetaling ervan. De uitbetalingen zelf gebeuren via de vakbonden of de hulpkas voor werkloosheidsuitkeringen. Andere voorzieningen waarvoor de RVA verantwoordelijk is: • Tijdskrediet • Dienstencheques • Maatregelen om meer mensen werk te doen vinden • …

De Rijksdienst voor pensioenen - RVP De RVP informeert de burgers over de pensioenen en de Inkomensgarantie voor ouderen (IGO) Hij berekent de pensioenen en de IGO. De RVP betaalt de pensioenen en de IGO uit.

Fonds voor Arbeidsongevallen = FAO Het FAO controleert of werkgevers verzekerd zijn en of ze arbeidsongevallen aangeven. Het FAO betaalt vergoedingen uit voor de ongevallen die een blijvende ongeschiktheid om te werken veroorzaken.

Federaal agentschap voor de kinderbijslag = FAMIFED Deze dienst staat in voor de kinderbijslag, een maandelijks bedrag voor ouders. Werkgevers dragen bij aan een kinderbijslagfonds zodat hun werknemers ‘kindergeld’ ontvangen. Famifed overkoepelt deze kinderbijslagfondsen en betaalt ook de kinderbijslag uit aan ouders die niet via een werkgever zijn aangesloten op een kinderbijslagfonds.

Rijksinstituut voor ziekte en invaliditeitsverzekering - RIZIV Rijksdienst voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering Het RIZIV stelt de regels op voor de terugbetaling van medische zorg en geneesmiddelen. RIZIV bepaalt ook de tarieven ervan. Voorbeeld: het RIZIV bepaalt het bedrag van een raadpleging bij een tandarts en de gedeeltelijke terugbetaling door het ziekenfonds. Het RIZIV bepaalt de voorwaarden om de verschillende uitkeringen (ziekte, ongeval, moederschap, vaderschap, adoptie) te kunnen krijgen en berekent de bedragen van deze uitkeringen

Fonds voor Beroepsziekten (FBE) Het FBZ houdt zich bezig met het - voorkomen van beroepsziekten - het vergoeden van de schade veroorzaakt door beroepsziekten Het FBZ betaalt vergoedingen uit voor beroepsziekten die het gevolg zijn van een beroepsrisico.

Situatie: Je bent 45 jaar en je bedrijf ontslaat 80 mensen. Jij bent daar één van en je verliest je job. Je gaat wel op zoek naar een nieuwe job, maar je hebt ondertussen graag toch een inkomen. Welke instelling kan je helpen?

Situatie: Je bent arbeider en je wil op vakantie gaan. Maar je valt niet graag zonder wedde. Toch is er in België een instelling die voor jou kan tussenkomen. wie kan je helpen als je als arbeider toch in vakantie wenst te gaan?

Situatie: Je kindje heeft hoge koorts en is erg ziek. Je gaat naar de dokter en je krijgt medicatie voorgeschreven. De uiteindelijke factuur is zeer hoog. Maar er is in België een instelling van de sociale zekerheid die tussenkomt in je rekening. Welke instelling zal je helpen?

Situatie: Je bent 30 jaar en arbeider in de haven. Op een bepaald moment valt de kraan om en je krijgt een arbeidsongeval tijdens je werkuren. Welke instelling zal je helpen?

Situatie: Je bent 65 jaar en hebt je hele leven hard gewerkt en na 45 jaar mag je stoppen met werken. Maar als je niet meer werkt, heb je toch een inkomen nodig. Welke instelling van de sociale zekerheid helpt jouw na je werkcarrière

Situatie: Je vader is 50 jaar en werkte als arbeider in een fabriek met giftige chemische stoffen. Door jarenlang onbeschermd te werken is hij niet meer in staat om te werken en kan hij dus geen inkomen niet meer verdienen. Er is een instelling van de sociale zekerheid die er toch voor kan zorgen dat je vader nog een uitkering krijgt.

Situatieschets: Je bent 28 jaar en net mama/papa geworden van een flinke zoon of dochter. De kosten voor jonge ouders lopen hoog op. Om er voor te zorgen dat elke ouder ( arm of rijk) voor zijn kindje kan zorgen wordt je geholpen door de sociale zekerheid met een maandelijkse toelage. Welke instelling van de sociale zekerheid helpt je ?