Créer une activité
Jouer Compléter
____________________
Persona l'ofici de la qual era tenir cura de l'aigua de les séquies . També rebia aquest nom aquell que es dedicava a traginar i vendre aigua a les ciutats .
____________________
Durant l'edat mitjana i moderna eren els oficials del rei que executaven a la pràctica les decisions preses per l'administració superior de justícia a Catalunya . A diferència dels seus superiors , no tenien una naturalesa judicial sinó més aviat policial , segons entendríem avui en dia .
____________________
Professió antiga al port de Barcelona entre el segle XIII i el segle XV . Els bastaixos realitzaven les tasques de descàrrega dels baixells .
____________________
Seller , selleter , corretger o guarnicer , guarnicioner , guarnimenter és l'ofici , el taller i el comerç en què es confeccionen , adoben i venen els guarniments de les bèsties de càrrega .
____________________
A l'edat mitjana és un oficial d'armes de categoria intermèdia entre el rei d'armes i porsavant que tenia la funció d'examinar els escuts dels qui participaven en els tornejos i d'identificar , a través dels escuts , els morts o ferits d'una batalla .
____________________
Nom que es donava a la comèdia o tragèdia grecollatines l'actor disfressat que representava un paper al teatre grec . En el català actual té un sentit pejoratiu .
____________________
Magistrat dels estats de la Corona d'Aragó que tenia potestat en qüestions tècniques . S'encarregava de vetlar per la correcta qualitat , mesura i preu dels productes al mercat . Així com , per l'aplicació de les normatives vigents en la disciplina que es tractara , especialment la urbanística . També s'encarregava de supervisar la policia urbana .
____________________ d'orfes
Figura jurídica dels Països Catalans a la baixa edat mitjana i a l'edat moderna . Era la persona que en un judici i la precedent investigació judicial defensava i protegia als pressos que no tenien ningú que els defensés .
____________________
Mosso que anava a cavall davant dels carruatges , bestiar o viatgers per guiar - los
____________________
Persona que es dedica a la compra i venda d'animals de peu rodó : cavalls , mules i rucs .
____________________
Vigilant municipal nocturn que antigament rondava de nit a les poblacions de certa importància . A les ciutats s'encarregava de vigilar un sector o una zona delimitada .
____________________
Persona que treballa transportant mercaderies , usant bèsties de càrrega com el cavall , el ruc , la mula o el bou .
____________________
En certes corts europees , l'oficial palatí encarregat dels serveis domèstics del sobirà , llevat el de taula . A la Corona d'Aragó i als darrers segles medievals , el camarlenc havia de vetllar per la seguretat del sobirà , fer - se càrrec dels seus vestits i armes i tenir cura del segell secret .
____________________
Conegut també com a esmolador o afilador , és una persona que esmola o repassa ganivets i tisores domèstiques , eines del camp i eines de fusters amb una petita mola giratòria .