Créer une activité
Jouer Test
1. 
Lees eerst de informatie uit de figuur. Stikstofgas wordt door Synechococcus bacteriën omgezet in stikstofverbindingen die nodig zijn bij de groei. Welke stikstofverbinding wordt of welke stikstofverbindingen worden door deze bacteriën het eerst gevormd uit stikstofgas?
A.
B.
C.
D.
2. 
In een bacterie worden allerlei organische stikstofverbindingen aangetroffen, die nodig zijn voor de opbouw van de desbetreffende bacterie. Zo worden verschillende aminozuren gebruikt als bouwstof van de eiwitten in de flagel. Welke twee andere organische stikstofverbindingen kunnen deel uit maken van een bacterie.
A.
enzymen en RNA
B.
enzymen en DNA
C.
proteinen en RNA
D.
proteinen en DNA
3. 
Lees eerst de tekst en bekijk de afbeeldingin de figuur. Welke van deze omzettingen kunnen onder anaërobe omstandigheden worden uitgevoerd?
A.
alleen omzetting 1
B.
omzetting 2 en 3
C.
omzetting 1, 2 en 3
4. 
Zodra het donker wordt start de omzetting van glycogeen in de Synechococcus bacteriën. Het daarbij gevormde acetyl-CoA kan niet op de gebruikelijke manier worden verwerkt. Het wordt omgezet in acetaat, waarvan de hoeveelheid tijdelijk toeneemt in de microbiële mat. Welke twee processen zijn op dat moment tot stilstand gekomen?
A.
glycolyse en melkzuurgistin
B.
citroenzuurcyclus en melkzuurgisting
C.
citroenzuurcyclus en oxidatieve fosforylering
5. 
Lees eerst de tekst in de figuur. Bepaalde waterplanten, zoals het Schedefonteinkruid, kunnen alleen in de ondiepe gedeelten van meren en plassen groeien. Wat is hiervoor een mogelijke verklaring?
A.
Alleen in ondiep water dringt voldoende licht door voor de fotosynthese in ondergedoken bladeren.
B.
Omdat de tubers niet te diep mogen zitten om het gevormde zetmeel uit de fotosynthese te kunnen opslaan.
C.
In ondiep water is er een betere detectie van de daglengte en temperatuur door de ondergedoken bladeren, zodat de fotosynthese optimaler kan verlopen.
6. 
Lees eerst de tekst in de figuur. IJzer wordt door de algen opgenomen zodat bepaalde reacties uitgevoerd kunnen worden. Bij gebrek aan ijzer kunnen op den duur fotosynthese en dissimilatie niet meer plaatsvinden. Welke functie van ijzer hoort bij het mogelijk maken van fotosynthese.
A.
ijzer heeft een functie bij de vorming van chlorophyl
B.
ijzer heeft een functie bij de oxidatieve fosforylering
C.
ijzer vervult de functie van elektronendrager bij de donkerreactie