Icon Créer jeu Créer jeu
Obtenir Plan Académique
Obtenir Plan Académique
Obtenir Plan Académique

Compositors Música Culta

Présentation

Breu presentació d' alguns dels grans compositors de la música culta.

Téléchargez la version pour jouer sur papier

Âge recommandé: 11 ans
6 fois fait

Créé par

Spain

Top 10 résultats

  1. 1
    00:29
    temps
    100
    but
  2. 2
    00:43
    temps
    100
    but
Voulez-vous apparaître dans le Top 10 de ce jeu? pour vous identifier.
Créez votre propre jeu gratuite à partir de notre créateur de jeu
Affrontez vos amis pour voir qui obtient le meilleur score dans ce jeu

Top Jeux

  1. temps
    but
  1. temps
    but
temps
but
temps
but
 
game-icon

Compositors Música CultaVersion en ligne

Breu presentació d' alguns dels grans compositors de la música culta.

par QUIMA DELERAM
1

HENRY PURCELL

2

HENRY PURCELL

Henry Purcell (10 de setembre de 1659 – 21 de novembre de 1695) va ser un compositor anglès del Barroc, generalment considerat com un dels més grans compositors britànics, i fins i tot el més gran dels compositors anglesos nadius; tenint en compte que Händel tot i haver-se naturalitzat anglès, era d'origen alemany. Purcell va incorporar elements estilístics italians i francesos, però va desenvolupar un peculiar estil musical anglès.

https://ca.wikipedia.org/wiki/Henry_Purcell
3

HENRY PURCELL "RONDEAU"

4

ANTONI VIVALDI

Antonio VIVALDI

(Itàlia, 1678- Àustria, 1741)

Neix prematur, el 4 de març de 1678 a Venècia, en mig d'un terratrèmol. Estudia música amb el seu pare, violinista de l'orquestra de San Marco.

Inclinat per la religió, amb 25 anys és ordenat sacerdot, l ’anomenaven el prete rosso (cura pèl roig) pel seu color de cabell. Degut al seva delicada salut ben aviat l’aparten de les seves funcions, patia asma des de ben jove.

Llavors va començar a donar classes de música en un orfenat de nenes, l’ Ospedale della Pietá, del qual després en va ser director. Allà composava obres pels concerts que feien les alumnes setmanalment, els quals van tenir fama a nivell internacional.

Vivaldi es fa empresari i produeix les seves pròpies òperes, però el negoci és una ruïna. També és un destacat violinista i sota la protecció del duc de Mantua iniciarà una gira per Europa. L’església, però, l’acusa de viatjar en companyia de dones, fet pel qual es retira a Viena.

En arribar a Viena vol veure a l'emperador per treballar a la cort, però aquest ja és mort, i Vivaldi morirà pobre i solitari el 28 de juliol de 1741.

5

LES QUATRE ESTACIONS DE VIVALDI

6

J. S. BACH

7

J. S. BACH

Johann Sebastian BACH

(Alemanya, 1685- 1750)

Neix a Eisenach el dia 21 de març de 1685, membre d’una família humil de músics procedents de Turíngia.

És educat amb gran fervor sota el credo luterà, als 10 anys queda orfe i va a viure amb el seu germà gran, organista de professió.

Estudia música i entra com a cantor en el cor d’una església. Més tard tindrà una excel·lent reputació com a organista.

Als 18 anys entra al servei del duc Johann Ernest, com a músic de capella. Posteriorment treballà pel príncep Anhalt com a director d’orquestra.

Als 22 anys es casa amb la seva cosina Maria Bàrbara Bach però aquesta mor 12 anys després i Bach es torna a casar amb Anna Magdalena Wülken. D’ambdós matrimonis Bach tingué 20 fills, dels quals només en sobrevisqueren 10, alguns d’ells grans músics com el seu pare.

Amb 38 anys obté el prestigiós lloc de cantor (director musical) a l’església de St. Tomàs de Leipzig, càrrec que ocuparà fins a la seva mort, el dia 28 de juliol de 1750.

8

G. F. HAENDEL

9

G. F. HAENDEL

Georg Friderich HÄNDEL

(Alemanya, 1685- Anglaterra,1759)

Neix el 23 de febrer de 1685 a Halle, Alemanya, 4 setmanes abans que Bach.

Des de petit mostra les seves facultats musicals, diuen que s’escapava per les nits al graner de casa seva a tocar un clavecí vell i abandonat.

El seu pare volia que estudiés dret, però gràcies al príncep de Sajonia, per qui treballava com a barber i cirurgià, el va convèncer i va accedir a que Händel es dediqués a la música. Amb 10 anys rep les úniques classes que va anar en tota la seva vida d'un organista local.

Amb 17 anys ocupa el lloc d’organista de la catedral de Halle, i als 21 emprèn un viatge per Itàlia que durarà 4 anys. Allí aprèn l'estil operístic italià. Les seves obres obtenen grans triomfs i Händel té molta popularitat entre l’aristocràcia i la noblesa.

Es diu que és un dels compositors més viatgers i populars de l'època. És molt ràpid composant i escriu tant concerts, com oratoris, com òperes... I alhora era un gran organista. La majoria dels seus concerts tenien poques anotacions a la partitura, ja que anava improvisant.

És nombrat mestre de capella a Hannover. Allí demana un permís d'uns dies per anar a Anglaterra a presentar una òpera, però té tant èxit que no torna fins al cap de 6 mesos. I en el següent viatge ja no tornarà, instal·lant-se definitivament a Londres, on composarà per la Reina Anna, de la qual rep una subvenció. Händel obtindrà la nacionalitat anglesa.

Händel posa de moda l'estil italià a Londres. Se'l considera el successor de Purcell. Fins i tot crea una companyia d'òpera, tot i les dificultats econòmiques que això comportava. Més endavant tindrà molt èxit amb els Oratoris en llengua anglesa.

Quan mor la Reina Anna sense successió el parent més proper qui coronen rei és Jorge de Hannover, l'antic patró de Händel, al qual va abandonar sense explicacions, en aquella època un delicte greu. Però és tant gran el prestigi de Händel que el Rei fins i tot li augmenta la subvenció.

Amb 67 anys, després de ser operat 3 vegades de cataractes queda cec. Set anys després, el dia 14 d’abril de 1759 mor a Londres.

10

JOSEPH HAYDN

11

JOSEPH HAYDN

Joseph HAYDN

(Àustria, 1732-1809)

Franz Joseph Haydn neix el 31 de març de 1732 prop de Viena. És el més gran dels dos fills que tindrà la família, tots dos compositors. Ell mateix mai vol utilitzar el seu nom complert.

Amb 8 anys entra a l'escola del cor de la Catedral de Sant Esteve de Viena. Allí rep la seva única formació.

Als 17 anys deixa el cor i es dedica a la música de forma independent. Treballa per diferents comptes i barons. Es casa amb Maria Anna Keller, però el matrimoni fracassa i no tenen fills.

La seva sort canvia quan als 29 anys és sol·licitat per treballar a les ordres del príncep d'Esterházy i la seva família, a Hongria.

Li encarreguen composar simfonies, òperes, música de cambra, misses, danses... a més d'assajar amb l'orquestra i dirigir les seves obres i la d'altres compositors, preparar als cantants, mantenir les partitures i els instruments en bon estat, tocar l'orgue i el violí quan fos necessari... La feina era excessiva, però la posició a la qual havia arribat Haydn era envejable per qualsevol músic.

Al 1779 van donar llibertat a Haydn per poder vendre la seva música a editors. Així va ser com es va poder estendre la seva fama, sense que ell mai sortís del castell.

Al 1781 Haydn coneix a Mozart, per qui sent gran admiració i del qui diu que escriu millors òperes. Però l'admiració és mútua, ja que Mozart també li arriba a dedicar uns quartets.

Després d'haver escrit més de 100 simfonies, 19 òperes, 83 quartets, 62 sonates, 43 trios...als 58 anys l'acomiaden del seu càrrec i viatjar diverses ciutats europees. Contractat per un empresari viatja a Londres en dues ocasions per presentar les seves últimes simfonies, de gran èxit. Les simfonies de Londres tenen algunes de les peces més conegudes del compositor: la Sorpresa, el Rellotge, Londres, Militar, El redoble de tambor...

Els seus últims anys a Viena Haydn compon misses i gran oratoris com La Creació i Les Estacions, dues de les seves millors obres. També escriu l'Himne de l'Emperador, més tard escollit com a himne nacional d'Alemanya.

Amb gran fama i riquesa mor el 31 de maig de 1809 a Viena, a l'edat de 77 anys. 

educaplay suscripción