The meaning of life acording to Simone de BeauvoirVersion en ligne
En aquest Quiz es pretén treballar diverses competències específiques de l'assignatura de 1er de Batxillerat de Filosofia. A partir d'un vídeo Ted Talk exposat a classe, titulat «The meaning of life acording to Simone de Beauvoir», tractarem de treballar la comprensió oral dels continguts relacionats amb el bloc temàtic 2: «És possible una identitat col·lectiva?».
1
A quina edat Simone de Beauvoir va aconseguir superar els exàmens de filosofia a la Universitat més prestigiosa de França, és a dir, la «Sorbonne» ?
a
a) 18
b
b) 24
c
c) 29
d
d) 21
2
Per què Simone de Beauvoir va voler trencar les normes tradicionals que constituien el pensament filosòfic Occidental?
a
a) Perquè el pensament filosòfic de l’Antiga Grècia concebia l’ensenyament educatiu com a Paideia (παιδεία). Això vol dir, com una educació i una formació ideal reservada només pels homes aristocràtics de la Polis (la Ciutat-Estat).
b
b) Perquè la seva tradició filosòfica la havia estigmatitzat al llarg de la història com a dona. I, per tant, la seva frustració li va empentar a trencar amb el pensament hegemònic i predominant de la seva Societat.
c
c) Perquè el filòsof d’origen grec, conegut com Plató, va construir tot el pensament filosòfic Occidental al voltat de la idea que la nostra realitat sensible era un mirall defectuós. I la veritable realitat, s’amagava en un món ideal de formes i virtuts més elevades (perfectes).
d
d) Perquè estava enfadada amb sí mateixa degut a un desengany amorós amb Jean-Paul Sartre.
3
Cóm era la vida per Simone de Beauvoir?
a
a) De la mateixa manera que pels filòsofs de tradició grega. Com per exemple, Plató. Qui creia que la vida era estàtica i l’essència de les coses materials (ίδέα o forma eterna, perfecte i immutable) es trobava fixe en l’Univers més enllà del món sensible.
b
b) A diferència de Plató, la vida per Simone de Beauvoir era captivadora i apassionant. Beauvoir no concebia a l’ésser humà com una essència fixe. Ans al contrari, cada persona era un projecte d’existència, capaç de transcendir amb autonomia i llibertat.
c
c) La vida per Simone de Beauvoir estava influenciada per la fe i la religió catòlica. Això vol dir, que l’ésser estava predeterminat i no podia construir el seu propi destí més enllà de la voluntat divina.
d
d) Simone de Beauvoir seguia la corrent filosòfica de l’existencialisme, un moviment revolucionari del segle XIX que defensava que l’essència de les coses (en sí) havien de precedir a l’existència humana.
4
4. L’existencialisme va ser una corrent de pensament filosòfic que va tindre el seu inici al segle XIX. No obstant, no va trobar el seu màxim apogeu fins a la segona meitat del segle XX, poc després de la 2a Guerra Mundial. Quins eren els seus principis?
a
a) Els seus principis condemnaven la naturalesa de l’ésser humà i la seva existència, perquè sempre tendia a obrar malament. És per aquest motiu que els éssers humans vivim en el pitjor dels mons possibles i la nostra tendència a viure en Societat ens envileix.
b
b) Els seus principis es regeixen per l’anàlisi de l’existència humana: el lliure albir, la responsabilitat individual i, finalment, la llibertat com a màxima expressió de la autonomia de l’individu.
c
c) Un dels seus principals principis és creure que hi ha una base objectiva, és a dir, racional, per defensar les decisions morals.
d
d) Els seus principis giraven al voltant de la idea que, només el progrés tècnic, podia constituir l’eina per excel·lència on l’ésser humà podria donar sentit a la seva existència i la seva vida.
5
5. Simone de Beauvoir, a la seva obra «Ethics of Ambiguity», va concloure que:
a
a) El nostre gran imperatiu ètic es fonamenta en crear el nostre propi sentit de la vida.
b
b) El nostre gran imperatiu ètic es fonamenta en vetllar per l’amor al proïsme.
c
c) El nostre gran imperatiu ètic és tractar als demés com vols que et tractin a tu.
d
d) El nostre gran imperatiu ètic consisteix en no utilitzar als demes com a mitjans per arribar a aconseguir els nostres propis fins (interessos).
6
6. Què vol dir la frase: «A freedom wich is interested only in denying freedom must be denied»?
a
a) En general, que les dones han de respectar l’autoritat dels homes i limitar-se a vetllar per la cura de la llar i la criança de les criatures quan son nadons.
b
b) Beauvoir volia construir un corrent de pensament filosòfic que rebutgés el llegat de la Societat patriarcal, on les dones tenien tot el privilegi.
c
c) Amb aquesta frase, Beauvoir vol expressar la necessitat de tornar a la tradició de «l’esclavisme», perquè així, tothom qui no fos esclau, podria escollir sobiranament sobre els assumptes de la seva vida.
d
d) Beauvoir pensava que havíem de crear el nostre propi sentit de la vida sempre i quan protegíssim els drets i les llibertats dels demes.
7
7. Simone de Beauvoir va adoptar un risc que els homes de la seva època no entenien i no van ser capaços de comprendre. Quin va ser aquest risc?
a
a) Ser escriptora de ficció en un món on les publicacions encara havien de portar pseudònims d’homes perquè poguessin ser venuts a totes les llibreries d’èxit.
b
b) Declarar-se oberta i públicament bisexual, en un model de societat encara de preeminència catòlica i d’ordre masculí.
c
c) Que el seu estil de vida, acadèmic i personal, però també com a escriptora de ficció, la feia vulnerable en un model de Societat que reprimia l’expressió femenina de la dona.
d
d) Prendre una educació filosòfica en comptes d’estudiar infermeria o magisteri.
8
8. Degut a la frustració que patia per la falta de «reconeixement» femení a la seva època i el seu model de Societat, Simone de Beauvoir, a quin any va decidir publicar el llibre titulat «The Second Sex»? I per què ho va fer?
a
a) El llibre «The Second Sex» va ser publicat l’any 1949, amb la intenció de mostrar quins eren els fonaments de l’existencialisme.
b
b) El llibre «The Second Sex» va ser publicat l’any 1947, amb la intenció de mostrar quins eren els límits del gènere.
c
c) El llibre «The Second Sex» va ser publicat l’any 1947, amb la intenció de mostrar quins eren els fonaments de l’existencialisme.
d
d) El llibre «The Second Sex» va ser publicat l’any 1949, amb la intenció de mostrar quins eren els límits del gènere.
9
9. Quin significat s’amaga darrera la cèlebre frase de Simone de Beauvoir: «One is not born but rather becomes woman»?
a
a) Que el sexe no està predeterminat. I les dones han de ser les pròximes en encarregar-se de la vida pública per què els homes ja porten molt temps a la capdavantera de la història.
b
b) Que el sexe, així com l’origen del món, és voluntat Divina. Déu va crear a la Dona (Eva) a partir de la costella de l’home (Adan), i d’aquesta manera va segellar el seu destí reclosa a l’autoritat i el privilegi masculí.
c
c) Tothom pot escollir quina orientació sexual s’adapta millor al seu caràcter identitari, però només les dones poden escollir quins òrgans genitals serviran per reproduir l’espècie humana.
d
d) Que el sexe no està predeterminat. I que «convertir-se en dona» significa ser «l’altre» part de l’espècie. En conseqüència, l’home ha pogut definir-se en aquest procés com a subjecte humà ideal, i la dona ha estat considerada històricament com a inferior, negant-li tota possibilitat de recerca cap a la seva llibertat.
10
10. «The Second Sex es va convertir en un tractat feminista per oferir una historia detallada sobre l’opressió de la dona... I va proporcionar un nou llenguatge per debatre la teoria feminista.» Ara bé, cóm ha afectat aquest discurs en els nostres dies? Sobretot, pel que fa la idea d’una identitat col·lectiva?
a
a) Simone de Beauvoir ha estat reconeguda mundialment com una de les grans precursores del moviment feminista fins el dia de la seva mort, l’any 1986. D’ençà aleshores, la seva memòria només forma part del llegat feminista.
b
b) La teoria de Beauvoir s’ha estès i ampliat, doncs en l’actualitat s’han trobat formes de discriminació que l’autora no contemplava al llibre. Per exemple, totes aquelles que es vinculen amb les identitats racials, econòmiques o d’orientació sexual, i que avui dia han agafat un reconeixement dintre del model de la nostra Societat.
c
c) Com que Simone de Beauvoir va ser acusada de conducta sexual inapropiada per part de dues de les seves estudiants, el seu llegat ha caigut en l’oblit i actualment les teories feministes l’han rebutjat del seu discurs.
d
d) Simone de Beauvoir va establir els precedents del moviment feminista a Europa i després arran del món. Encara avui dia es parla del seu llegat i la influència que va tindre per eixamplar el camí de la justícia social.
Explicació
1
Simone De Beauvoir va ser la primera persona més jove en presentarse als exàmens de Filosofia
2
'Mediante el trabajo ha sido como la mujer ha podido franquear la distancia que la separa del hombre. El trabajo es lo único que puede garantizarle una libertad completa'
3
“El día que una mujer pueda no amar con su debilidad sino con su fuerza, no escapar de sí misma sino encontrarse, no humillarse sino afirmarse, ese día el amor será para ella, como para el hombre, fuente de vida y no un peligro mortal”
4
'El ser humano esta condenado a ser libre porque una vez arrojado al mundo, él es responsable de todo lo que hace'
5
De Beauvoir va reconèixer que la nostra llibertat és una benedicció, però alhora una càrrega.
7
Simone de Beauvoir estava preparant-se per revolucionar el món amb la seva gran obra magistral titulada: «El segon Sexe».
9
Aquesta frase va servir com a precedent al segle XX per enfortir el moviment feminsita.
10
'El problema de la mujer siempre ha sido un problema de hombres'- Simone de Beauvoir