Créer une activité
Jouer Compléter
Onder gezondheid verstaan we volgens het ____________________ een algemeen ____________________ , psychisch en sociaal welbevinden en niet alleen de afwezigheid van ____________________ of gebrek . Deze definitie is een gevolg van protest tegen het biomedische model , waarbij men steeds een medisch aantoonbare reden moet vinden om te stellen dat iemand ziek is . De definitie van het WHO heeft als voordeel dat men ongezond kan zijn , ook als de dokter geen aanwijsbare oorzaak vindt . Tegenwoordig werken we met het ____________________ model dat uit gaat van de holistische mensvisie en drie aspecten in rekenschap brengt om over ziek en gezond te spreken , nl . het ____________________ , ____________________ en ____________________ aspect . Door aandacht te besteden aan al deze aspecten kan men ook ziek zijn zonder dat men een oorzaak vindt . De omgeving aanvaardt dit idee niet even snel als de gezondheidszorg . Men krijgt vaak een negatieve stempel als men de diagnose van ____________________ , ____________________ of lage ____________________ heeft . Een tweede voordeel van deze definitie is dat mensen niet steeds gezond zijn als de symptomen van de ziekte weg zijn .
Hoe we kijken naar gezondheid kan verschillen , maar ook zijn er verschillen tussen mensen die maken dat de ene groep soms sneller ziek is dan de andere . Het ____________________ verschil maakt dat financieel zwakkere groepen vaak sneller ziek zijn , en ook niet steeds de weg vinden naar de gezondheidszorg . Ook ____________________ heeft een invloed , een deel doordat deze groep ook sociaaleconomisch vaak zwakker is , maar ook door de taalbarrière . Leeftijd speelt een rol in hoe we kijken naar ziek en gezond , en bepaalt ook of we zelf al denken aan later en het correcte gezondheidsgedrag stellen . Ook zijn jongeren vaak ____________________ bij de dokter en zullen sneller hun mening zeggen . Jongeren zien een dokter meer als iemand waar je hulp aan kan vragen , die op gelijke hoogte staat met hen . Ouderen ervaren daarentegen nog steeds een groot ____________________ . Als voorlaatste groep hebben we het onderscheid tussen mannen en vrouwen bekeken . Mannen gaan vaak gevaarlijker gedrag stellen terwijl vrouwen voorzichtiger zijn van aard en beter geïnformeerd . Het gedrag dat deze vrouwen stellen in functie van hun gezondheid noemen we ____________________ . Tenslotte is het verschil in persoonlijkheid besproken . Zo zijn er persoonlijkheidstrekken die maken dat mensen sneller gezondheidsgedrag gaan stellen , zoals ordelijkheid . Andere persoonlijkheidstrekken zoals emotionele instabiliteit kunnen het genezingsproces vaak bemoeilijken .
De ____________________ is het geheel van activiteiten dat erop gericht is om de gezondheid van mensen te verbeteren . De gezondheidszorg vindt plaats in een dynamische samenleving , wat wil zeggen dat de gezondheidszorg ook steeds moet veranderen door moderne trends zoals media en internet .
De media kan een positieve en negatieve invloed hebben . Men kan veel informatie verkrijgen door lifestyleprogramma's te bekijken , en hierin zelfs ____________________ terugvinden waar men naar kan opkijken en die als voorbeeld dienen om te helpen zelf een doel te bereiken . Anderzijds kan men soms het gevoel krijgen dat dit doel niet haalbaar is als het rolmodel te veel verschilt met zichzelf . Het internet heeft ook een positieve en negatieve invloed : patiënten zoeken zelf vaak informatie over soorten behandelingen en gaan zelf op zoek naar alternatieven , maar deze alternatieven in diagnoses en behandelingen maken de taak van de dokter niet makkelijker . Vaak komt een patiënt al toe bij de dokter met de mededeling deze of gene ziekte te hebben , dit noemen we ____________________ . Daarnaast wil de patiënt soms tegen het advies van de dokter in een andere behandeling , en zoals in het artikel van Peeters en Pichal kan dit tot veel problemen leiden . Dit gaat hand in hand met de toenemende mondigheid , al mogen we dit niet alleen wijten aan het internet . Daarnaast is niet elke patiënt mondiger geworden . Het is wel zo dat veel jongere patiënten de dokter niet meer als autoriteit zien , maar als een gelijke . Maar het aantal vragen dat men stelt in een consultatie is gelijk gebleven . Tenslotte werd de vergrijzing en de ontgroening besproken . De ____________________ is het fenomeen dat er veel minder kinderen zijn dan vroeger . De ____________________ daarentegen gaat over de toenemende groep ouderen . Deze grote groep ouderen geeft een enorme druk op de gezondheidszorg , omdat zij hier niet meer aan bijdragen ( zoals in volgend hoofdstuk wordt besproken , gebeurt dit steeds via het loon ) , maar zelf ook veel nood hebben aan verzorging en dus veel kosten aan de gezondheidszorg . De gezondheidszorg is constant bezig zichzelf te verbeteren om met al deze veranderingen om te gaan .