Créer une activité
Jouer Compléter
Cognitieve ontwikkeling

De Zwitserse psycholoog Jean ____________________ ( 1896 - 1980 ) ontwikkelde een fasentheorie die de ____________________ van kinderen en jongeren in kaart bracht . De adolescent zit volgens Piaget in de laatste van deze fasen : de ____________________ - ____________________ fase . In deze fase ontwikkel je de capaciteit om ____________________ , ____________________ en deductief te kunnen denken , oftewel : om bepaalde gedachten voor ? waar' aan te nemen , ook al weet je dat ze in werkelijkheid niet waar zijn .

De cognitieve ontwikkeling heeft veel te maken met de ontwikkeling van je ____________________ , vanuit neurologisch perspectief dus . Tegen de tijd dat de adolescentie aanbreekt , heeft de ontwikkeling van de hersenen nog maar één halte te gaan : het uitontwikkelen van de ____________________ cortex . In dit gedeelte van de hersenen zitten cognitieve en emotionele functies zoals ____________________ nemen , plannen , ____________________ gedrag en ____________________ .

Bij adolescenten is de prefrontale ____________________ dus volop in ontwikkeling . ____________________ , sociaal wenselijk gedrag vertonen en ____________________ beheersen , zijn dus zaken die nog moeten worden geleerd , en juist daarom vaak nog niet feilloos door de adolescent worden beheerst . Neem daar de biologische en ____________________ ontwikkeling bij , die voor veel ____________________ en onzekerheid zorgen , en het moge duidelijk zijn dat de adolescent nog geen volmaakt vooruit kijkende , sociaal evenwichtige en ____________________ juist denkende volwassene is .