Créer une activité
Jouer Compléter
Jan Hoet werd geboren in 1936 in Leuven . Via zijn vader , een verwoed kunstverzamelaar , ____________________ ( komen ) hij als kind al in contact met kunst . Hij ____________________ ( trekken ) naar de kunstacademie , maar werd van de school gegooid omdat hij liever bij de kunstenaars in het atelier ____________________ ( rondhangen ) dan naar de lessen ____________________ ( gaan ) . In Gent ____________________ ( studeren ) hij eerst plastische kunsten en daarna kunstgeschiedenis . Hij ____________________ ( willen ) aanvankelijk zelf kunstenaar worden , maar hij ____________________ ( begrijpen ) dat hij als schilder nooit de overtreffende trap zou bereiken . Dus ____________________ hij zijn droom ____________________ ( opgeven ) en ____________________ ( besluiten ) hij zich met overgave op het bestuderen , begeleiden en beschermen van kunst te werpen .
In 1975 ____________________ ( worden ) hij directeur van het Museum voor Hedendaagse Kunst in Gent . Onder leiding van Hoet ____________________ ( winnen ) het museum aan prestige en ____________________ de collectie verder ____________________ ( aangroeien ) . Hoet ____________________ ( verhuizen ) het museum naar het casinogebouw in het Gentse Citadelpark en ____________________ ( bedenken ) ook een nieuwe naam : het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst . Hoet ____________________ ( blijven ) er artistiek directeur tot 2003 .
Ook buiten het museum ____________________ ( zijn ) hij actief : op het curriculum van Hoet prijken tal van grote evenementen waarmee hij de kunst naar het volk wilde brengen . Het veelbesproken project ? Over the Edges' zijn de Gentenaars nog niet vergeten . De kunstenaar Jan Fabre ____________________ de zuilen van de aula van de Gentse Universiteit ____________________ ( inpakken ) met maar liefst 8000 plakken gerookte ham .
Maar niet alleen in België ____________________ ( genieten ) Hoet aanzien . Ook internationaal had hij een bijzondere kunstcarrière . In 1992 was hij curator van documenta IX in Kassel en gedurende 5 jaar was hij artistiek leider van het MARTa Herford in Duitsland .
Hij ____________________ ( overlijden ) aan de gevolgen van den tweede hartaanval . Hij ____________________ ( worden ) 77 . In maart 2014 ____________________ de stad Gent ____________________ ( voorstellen ) het plein tussen het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst ( S . M . A . K . ) en het Museum voor Schone Kunsten ( MSK ) naar Jan Hoet te vernoemen , als eerbetoon .



Citaat van Jan Hoet :

? Ik weet niet wat kunst is . De kunst zelf zal ons vertellen wie ze is . Niet ik . Ik kan alleen maar een ticket voor de ontdekkingsreis aanbieden ?

Bronvermelding
http : / / cobra . be / cm / cobra / kunst / 1 . 1875750
http : / / www . demorgen . be / tvmedia / het - leven - van - jan - hoet - hij - ademde - kunst - was - kunst - a1792932 /
http : / / www . standaard . be / cnt / dmf20140227_01 5