Créer une activité
Jouer Mots Croisés
1 Les noms des meeting rooms au 4ème étage symbolisent le Sahara. Une première salle est baptisée du nom d’un petit renard du désert aux grandes oreilles : le fennec. Une deuxième porte le nom d’un autre animal que l’on trouve dans cette même région du monde : l’addax, une antilope menacée d’extinction. Une troisième meeting room a reçu le nom d’une zone du désert où l’on trouve de l’eau, de la végétation et des animaux, et qui est même cultivable : l’oasis. LE NOM QUE NOUS CHERCHONS dans ce mots-croisés est un phénomène optique, appelé aussi mirage. Il est dû aux grandes différences enregistrées au niveau des couches d’air. Celles-ci provoquent une inversion totale des températures. La lumière qui en résulte se réfracte différemment au niveau de chaque couche d’air. La frontière entre deux couches d’air peut jouer le rôle de miroir, donnant ainsi lieu à une scène de conte de fée inexistante ! ********************************* De namen van de 4 meeting rooms op de 4e verdieping staan in het teken van de habitat Sahara. Eentje werd vernoemd naar een woestijnvosje met grote oren: fennec. Een tweede naar een ander dier uit dit gebied: de addax, een ernstig bedreigde antilope. Een derde meeting room kreeg de naam van een gebied in de woestijn met water, planten en dieren en waar zelfs landbouw mogelijk is: Oasis. DE NAAM DIE WE ZOEKEN in het kruiswoordraadsel is het optische fenomeen dat ook wel een luchtspiegeling wordt genoemd. Het is het resultaat van temperatuurinversie, waarbij er grote temperatuurverschillen bestaan tussen verschillende luchtlagen. Het invallend licht breekt op een andere manier in elke luchtlaag. De grens tussen 2 luchtlagen kan zoals een spiegel functioneren, waardoor een sprookjesachtig, niet bestaand tafereel lijkt te ontstaan.
2 De namen van de 6 meeting rooms op de 7e verdieping staan in het teken van de habitat Latijns-Amerika. Eentje werd vernoemd naar het Andesgebergte, een tweede naar de Tango. Daarnaast is er ook nog de meeting room die de naam Pampa kreeg, een subtropisch grasland in Zuid-Amerika. De vierde draagt de naam van de smaakbepalende grondstof van chocolade: Cacao. De vijfde draagt dan weer de naam van een 970 km lange woestijn in het noorden van Chili, de Atacama. DE NAAM DIE WE ZOEKEN in het kruiswoordraadsel is een ruïnestad van de Inca’s in Peru en behoort tot een van de zeven nieuwe wereldwonderen. Het werd in het midden van het tropisch regenwoud en bovenop een bergtop van 2430 m. gebouwd rond 1440. Over de functie van de stad zijn wetenschappers het niet eens. Vaak wordt aangenomen dat de ruïnestad een buitenverblijf was voor koningen en andere hooggeplaatsten.
3 De namen van de 5 meeting rooms op de 10e verdieping staan in het teken van de habitat de Alpen. Eentje werd vernoemd naar de populaire vakantiebestemming voor wintersportliefhebbers, Tiroi, een tweede naar de zilveren ster van de Alpen, de bloem Edelweiss. Daarnaast is er ook nog de meeting room die de naam Cervino kreeg, ook wel gekend als Matterhorn, de bekendste berg van Zwitserland. De vierde draagt de naam van een van de nationale gerechten van Zwitserland, Raclette. DE NAAM DIE WE ZOEKEN in het kruiswoordraadsel is “Witte berg” in het Frans. Het is de hoogste bergtop in de Alpen, in het naar hem genoemde massief. Na de Elbroes in de Kaukasus en enkele andere toppen in dat gebergte is het de hoogste berg in Europa, ten westen van de Kaukasus. Deze berg is maar liefst 4808 m. hoog, inclusief de sneeuw op de top.
4 De namen van de 6 meeting rooms op de 11e verdieping staan in het teken van de habitat India. Eentje werd vernoemd naar Tandoori: de saus met yoghurt, komijn, garam masala, gember, knoflook en peper die al duizenden jaren in India wordt gebruikt, een tweede naar de “roze stad”, Jaipur. Daarnaast is er ook nog de meeting room Khadi, naar de met de hand gesponnen en geweven stof uit India, en Holi, het feest waar de feestvierders elkaar besprenkelen met gekleurd water. De vijfde werd vernoemd naar een kruidenmengsel met komijn, koriander, zwarte peper, kardemom, kaneel en kruidnagel dat niet weg te denken is uit de Indiase keuken: Masala. DE NAAM DIE WE ZOEKEN in het kruiswoordraadsel is een imposant witmarmeren wereldwonder. Dit grafmonument heeft zijn plekje op de UNESCO Werelderfgoedlijst en is een van de meest indrukwekkende bezienswaardigheden van India. De Indiase grootmogol Shah Jahan liet dit monument bouwen voor zijn hoofdechtgenote Mumtaz Mahal, die in 1631 in het kraambed overleed. Daarom is het de ultieme liefdesverklaring.
5 De namen van de 4 meeting rooms op de 8e verdieping staan in het teken van de habitat Centraal-Afrika. Eentje werd vernoemd naar de Kalandula-watervallen, een andere naar een houtsoort die voorkomt in enkele Centraal-Afrikaanse landen: Moabi. Een derde meeting room kreeg dezelfde naam als de Ubangi-rivier. DE NAAM DIE WE ZOEKEN in het kruiswoordraadsel is een geslacht van de Afrikaanse mensaap die behoort tot de orde der primaten. Het zijn de grootste nog levende primaten. Mannetjes zijn ongeveer tussen de 1,65 en 1,90 m. groot en wegen tussen de 140 en 210 kg. De vrouwtjes wegen ongeveer de helft. Het zijn herbivoren die in de Centraal- en West-Afrikaanse regenwouden leven, voornamelijk op de bosbodem.
6 De namen van de 5 meeting rooms op de 3e verdieping staan in het teken van de habitat Maghreb. Eentje draagt de naam van het Atlasgebergte, een andere van de ontmoetingsplaats met stoombad: de Hammãm. Een derde meeting room kreeg de naam van de grootste stad van Marokko: Casablanca. Een vierde werd vernoemd naar het oude stadsgedeelte van Noord-Afrikaanse steden: de Médina. DE NAAM DIE WE ZOEKEN in het kruiswoordraadsel is een van de bekendste gerechten in de Marokkaanse keuken, gemaakt in een aardewerken schaal of stoofpot met gelijkaardige naam. Dit gerecht bestaat meestal uit vlees of vis met groenten, kruiden, uien en peulvruchten of aardappelen. Het werkt als een braadpan: het verdampte water uit de ingrediënten slaat neer op het deksel, koelt daar af en loopt zo weer terug in de schaal.
7 De namen van de 6 meeting rooms op de 9e verdieping staan in het teken van de habitat Japan. Eentje werd vernoemd naar de Haiku: een vorm van Japanse dichtkunst, een tweede naar de hoogste berg van Japan, Fuji. Daarnaast is er ook nog de meeting room Budõ, naar de verzamelnaam voor Japanse vechtsporten zoals judo en karate, en Sakura, de Japanse naam voor kersenbloesem. De vijfde werd vernoemd naar een typisch Japans gerecht met lauwe rijst, rauwe vis of groenten: Sushi. DE NAAM DIE WE ZOEKEN in het kruiswoordraadsel is een traditioneel Japans kledingstuk voor mannen en vrouwen. Het is een losse mantel of japon met wijde mouwen die met een riem wordt dichtgebonden. Er zijn strikte gebruiken en aanwijzingen voor het dragen en aantrekken van het kledingstuk. Ze worden gedragen bij officiële gelegenheden zoals bruiloften. De lengte van de mouwen kan variëren per gelegenheid.
8 De namen van de 6 meeting rooms op de 12e verdieping staan in het teken van de habitat het Hoge Noorden. Eentje werd vernoemd naar Fika: een sociaal gebruik in Zweden en Finland waarbij men even kan bijkletsen onder het genot van een koffie, een tweede naar de natuurlijke heetwaterbron, Geysir. Daarnaast is er ook nog de meeting room Aurora Borealis, naar het noorderlicht, en Isatis, een schattig poolvosje. De vijfde werd vernoemd naar de reinigende ruimte waarin je een droog heteluchtbad kan nemen: Sauna. DE NAAM DIE WE ZOEKEN in het kruiswoordraadsel is een veelvoorkomend natuurfenomeen in het Hoge Noorden, en vooral Noorwegen, waarbij de steile rotsachtige kust wordt uitgesneden met een diepe inham. Ze komen vaak voor in U-vormige dalen, ontstaan door de uitschuring van landijs tijdens de ijstijden (trogdalen).
9 De namen van de 6 meeting rooms op de 5e verdieping staan in het teken van de habitat Polynesië. Eentje werd vernoemd naar de Mo’ai: beelden uit vulkanisch gesteente op het Paaseiland, een tweede naar de traditionele dans, de Hula. Daarnaast is er ook nog de meeting room Tiaré, naar de naam van de nationale bloem van Tahiti, en Atol, het Devehi woord dat verwijst naar een ringvormig eiland of een reeks eilandjes. De vijfde werd vernoemd naar de gestileerde weergave van een mens te vinden in beelden, tatoeages en juwelen: Tiki. DE NAAM DIE WE ZOEKEN in het kruiswoordraadsel is de term die “familie” betekent in de breedste zin van het woord: van bloedverwanten en geadopteerde familieleden tot andere soorten relaties. Het benadrukt dat families één zijn en dat familieleden moeten samenwerken. Het begrip werd internationaal bekend dankzij de Disney-film Lilo & Stitch uit 2002. Het woord wordt uitgesproken met een ‘orkina (glottisslag) aan het begin.
10 De namen van de 5 meeting rooms op de 6e verdieping staan in het teken van de habitat Amazone. Eentje werd vernoemd naar de jaguar, een andere naar de belangrijkste zijrivier van de Amazone, de Río Negro. De derde meeting room kreeg de naam van de Boto-dolfijn, de vierde kreeg dan weer de naam van Guaraná, het vochtuitdrijvend en natuurlijk stimulerend middel, verkregen uit het noodachtige zaadje in de rode vrucht van de Guaranáplant. DE NAAM DIE WE ZOEKEN in het kruiswoordraadsel is de kleine donkerblauwe tot paarse vrucht van de Pinapalm, een altijdgroene palmboom die groeit aan de oevers van het Amazonegebied. De naam betekent letterlijk “fruit dat huilt”. De bes staat bekend voor zijn grote hoeveelheid antioxidanten en wordt vaak gebruikt in de populaire gelijknamige bowls.
4
8
9
3
2
7
1
6
5
10