Créer une activité
Jouer Compléter
Zoals je al weet bestaan stoffen uit ____________________ . Deze bestaan op hun beurt weer uit een positief geladen kern en daaromheen negatief geladen elektronen . In principe bestaat een atoom uit ____________________ positieve als negatieve lading . Wanneer 2 atomen tegen elkaar botsen , kan er echter een uitwisseling van elektronen plaatsvinden .
Statische elektriciteit kan ontstaan wanneer we twee voorwerpen tegen elkaar ____________________ . Dan neemt het ene voorwerp geladen deeltjes over van het andere , waardoor beide materialen een ( tegengestelde ) ____________________ lading krijgen . Als je bijvoorbeeld een doek over een pvc - buis wrijft springen er ____________________ van je doek over op de buis . De buis krijgt hierdoor een ____________________ aan elektronen en is dan ____________________ geladen . Het plastiekzakje is ook negatief geladen . De buis en het zakje hebben dus een ____________________ lading . Ze zullen elkaar daarom ____________________ .
Als je kijkt naar het blikje en de pvc - buis heb je gemerkt dat deze 2 voorwerpen elkaar ____________________ . Ze hebben dus een ____________________ lading .
Je noemt het ____________________ elektriciteit omdat het materiaal gedurende langere tijd geladen blijft en omdat de geladen deeltjes niet wegstromen . Statisch is dus een ander woord voor ____________________