Créer une activité
Jouer Compléter
? love ? ki glas je povezan z glasilkama razpetima v ____________________ . Z njima ustvarjamo ____________________ , kot so npr . petje , govor , kri ? anje , jok itd . Lobanjske kosti , ? relo , nosna in ustna votlina so del ____________________ ? nega telesa , ki zvok ____________________ . ? enski glas v osnovi razdelimo na sopran , mezzosopran in alt , ____________________ ? kega pa na tenor , bariton in bas . Pojav , kjer se de ? kom glas zni ? a , imenujemo ____________________ .
Mali vokalni sestav ima od tri do devet pevcev . Trije pevci so ____________________ , ? tirje pevci ____________________ , ? e jih poje osem pa jih poimenujemo ____________________ . ? e je v sestavu ve ? kot dvanajst pevcev , so pevski ____________________ .
Glasbilo je vsak predmet , ki je izdelan z namenom , da se iz njega izvabi zvok . Najstarej ? e glasbilo je ____________________ ____________________ ? ? al , ki so jo na ? li v jamskem najdi ? ? u ____________________ ____________________ in je stara okoli 45 . 000 let .
Poznamo znanstveno in ____________________ ? no razdelitev glasbil . ____________________ so glasbila , ki imajo za tvorjenje tona napeto opno oz . ko ? o , pri ____________________ pa zvok tvori nihajo ? i zrak usmerjen v zra ? ni steber . Poleg membranofonov in aerofonov k znastveni razdelitvi sodijo ? e kordofoni , idiofoni in ____________________ . Prakti ? na razdelitev razdeli glasbila po na ? inu igranja : trobila , pihala , tolkala , glasbila s tipkami , godala in ____________________ . ____________________ so glasbila , ki tvorijo ton tako , da vanje pihnemo in s tem zanihamo zrak v cevi . K pihalom pri ? tevamo flavto , oboo , klarinet , fagot , ____________________ . Poznamo pre ? no in kljunasto flavto , glasbenik , ki igra nanjo pa se imenuje ____________________ . ____________________ so cevasta glasbila , pri katerih dobimo zvok tako , da s pihanjem ustvarimo vibracijo napetih ustnic , ki se v glasbilu pretvori v zvok . Sem sodijo rog , trobenta , ____________________ in tuba . ____________________ je najve ? je in najni ? je zvene ? e trobilo , glasbenika , ki igra nanjo pa imenujemo ____________________ .
Pihalom in trobilom sta skupna ____________________ in odmevnik .