Créer une activité
Jouer Compléter
Utilitzem màquines
Les màquines i els seus tipus
Què és una màquina

Les màquines són objectes formants per una o diverses peces que utilitzen ____________________ i faciliten alguns ____________________ .

Els tipus de màquines

Les màquines es classifiquen en ____________________ i ____________________ .

Les màquines simples , com la palanca , la corriola o la roda , enen un mecanisme molt senzill i poques peces .

Les màquines compostes tenen un mecanisme complex i moltes peces que pocen ser , al seu enton , màquines . La bicleta o els motors són màquines compostes .

La palanca , la corriola i la roda

La palanca és una ____________________ que es mou sobre un punt de suport . Sevix per a moure , aixafar o tallar objectes .
La corriola és una ____________________ amb un canal per on passa una corda o un calbe . Sevix per a elevar objectes aprofitant el nostre pes .
La roda és un ____________________ que pot girar al voltant d'un eix central . Serveix per a transportar objectes rodant .

Com és una màquina composta : la bicicleta

La bicicleta és una màquina composta . Consta de les màquines simples següents :

El ____________________ és una palanca que permet moure la roda davantera i canviar la direcció del moviment .
Les ____________________ dels fens són palanques que , en ser pressionades er les mans , transmeten aquesta pressió per uns cables a unes altres palanques amb sabates ( les forquilles ) , que pressionen les rodes i en reduïxen el moviment .
El ____________________ és una roda dentada que funcinoan com una corriola : transmet la força per una cadena a unes altres rodes dentades ( els pinyons ) que , quan giren , també ho fa la roda de darrere , i així el conjunt es desplaça .