Créer une activité
Jouer Relier Colonnes

HGW is doelgericht

Positieve aspecten van leerlingen, leerkrachten en ouders zijn van groot belang

HGW gaat om wisselwerking en afstemming

Onderwijsbehoeften staan centraal

Leerkrachten maken het verschil, ouders doen er evenzeer toe

De werkwijze is systematisch en transparant

De betrokkenen werken constructief samen

We richten ons niet op wat er mis is met de leerling/groep, maar op wat de leerling/groep nodig heeft. We omschrijven eerst wat wenselijk is, daarna wat nodig is en in hoeverre dit haalbaar is. Ondanks de verschillen, kunnen leerlingen ook veel overeenkomsten vertonen in aanpak (essential for some, beneficial for all).

Uit onderzoek weten we dat de leerkracht de belangrijkste factor is die invloed heeft op leerlingen. wat heeft de leerkracht nodig om deze leerling of deze groep de aanpak te bieden die het nodig heeft, wat zijn m.a.w. zijn/haar ondersteuningsbehoeften? (pedagogische aanpak, instructie, feedback, klassenmanagement). Ouderbetrokkenheid is heel belangrijk. De school is verantwoordelijk voor de ouderbetrokkenheid te stimuleren.

Kinderen ontwikkelen zich steeds in interactie met hun omgeving. Vanuit de context is er steeds sprake van wederzijdse beïnvloeding. Zijn we ons bewust van de wisselwerking tussen leerling en leerkracht, leerlingen onderling, kind en ouders en tussen school en ouders, dan kan dat ons stimuleren tot reflectie: "welk effect heeft mijn aanpak op deze leerling en hoe kan ik mijn aanpak beter afstemmen op wat deze leerling nodig heeft?"

Het is duidelijk hoe we op school willen werken en waarom. Er zijn helder afspraken over wie wat doet, waarom, waar, hoe en wanneer.

Zonder dit geen richting, geen effectieve feedback en geen mogelijkheid om je werk te evalueren. bij HGW werk je doel- en opbrengst gericht: waar willen we naar toe en wat hebben we daarvoor nodig? ambitieuze doelen en effectieve feedback zijn belangrijk. We werken binnen HGW met concrete korte- en langetermijndoelen.

Bij HGW praten we zoveel mogelijk ‘met’ in plaats van ‘tegen’ of ‘over’ een partner.

Deze aspecten van kinderen, leerkracht, school en ouders bieden perspectieven: dat wat goed gaat, willen we verder uitbouwen in ons plan van aanpak. We passen dit toe in het formuleren van doelen en we gebruiken ze ook in het formuleren van "hulpzinnen onderwijsbehoeften". Aandacht hiervoor biedt tegengewicht aan het vormen van een al te negatief, problematisch beeld. We spreken kinderen, ouders, leerkrachten, school aan op hun sterke kanten.