Créer une activité
Jouer Compléter
Bij het regelen van ____________________ in het lichaam werkt het ____________________ vaak samen met het ____________________ . Het hormoonstelsel bestaat uit verschillende ____________________ . Je hebt geleerd dat een klier een ____________________ is dat ____________________ produceert .

Hormoonklieren produceren ____________________ . Hormonen zijn stoffen die de werking van bepaalde ____________________ regelen . Bij veel klieren worden de stoffen afgegeven door middel van een ____________________ . Bij hormoonklieren gaat dat meestal zonder afvoerbuis , de hormonen komen in het ____________________ terecht . Door middel van het bloed komen de hormonen in het hele lichaam terecht .

De hormonen zijn echter alleen werkzaam in ____________________ en ____________________ die er gevoelig voor zijn . Het hormoonstelsel regelt voornamelijk de ____________________ processen , zoals : stofwisseling , groei en ____________________ .

Een aantal belangrijke hormoonklieren zijn : ____________________ , eilandjes van langerhans en de teelballen .

Je hebt in thema 2 geleerd dat ____________________ een suiker is die door planten bij de ____________________ wordt gemaakt . In ons voedsel afkomstig van planten zit ook ____________________ . Glucose is een ____________________ voor onze cellen . De glucose komt in het bloed als je voedsel eet waar glucose in zit . De glucose zorgt ervoor dat het ____________________ van ons bloed ____________________ .

De eilandjes van Langerhans zijn groepjes cellen die tussen de cellen van de ____________________ liggen . De eilandjes van Langerhans produceren de hormonen ____________________ en ____________________ . Insuline wordt geproduceerd als het ____________________ van het bloed te hoog is . Insuline zet ____________________ en ____________________ aan om glucose om te zetten in ____________________ . Glycogeen is een ____________________ die opgeslagen kan worden , zodat deze later weer omgezet kan worden in glucose , als de bloedsuikerspiegel te laag is . Als de bloedsuikerspiegel te laag is , is er weer ____________________ nodig : de eilandjes van langerhans produceren dan glucagon . Glucagon kan gebruikt worden om ____________________ weer om te zetten in ____________________ .