Créer une activité
Jouer Compléter
Na het gefeest van ____________________ komt ____________________ . De eerste dag van de ____________________ - dagentijd , de voorbereiding naar ____________________ . Maar wat gebeurt er precies op Aswoensdag ?
Op Aswoensdag worden de palmtakjes van ____________________ van het vorige jaar verbrand . Die waren het teken van overwinning en vreugde . Nu worden ze verbrand . De as die overblijft wordt vandaag gezegend en op de hoofden van de gelovigen uitgestrooid . Op veel plaatsen tekent de voorganger het ____________________ met een ____________________ .
Wat betekent een askruisje ?
As staat symbool voor de vergankelijkheid van het leven hier op aarde . We zijn slechts stof en as , vertelt het ____________________ . De priester spreekt de woorden ? Gedenk mens dat gij van ____________________ zijt en tot ____________________ van de aarde wederkeert' ( Gn 3 , 19 ) ' . As is ook door het vuur gezuiverd , zoals wij van onze ____________________ worden gezuiverd door de liefde van Christus op het kruis . In de Bijbel komt het gebruik van as vaak voor als teken van berouw en vasten .
Met een askruisje op je voorhoofd toon je bewust je ____________________ en zwakheid . Het kruisje is een teken van je bereidheid om je te bekeren en je open te stellen voor het Evangelie . Het roept je op om in de komende ____________________ dagen berouw te tonen en je ____________________ te hernieuwen , door vasten , gebed en solidariteit met mensen in nood .
Waar komt het vandaan ?
In de vroege Kerk kregen alleen de mensen die publiekelijk als boetelingen waren aanvaard , as over het hoofd gestrooid . Vaak kleedde men zich in een zak , die als ____________________ diende . Vandaar de uitdrukking in zak en as zitten . In de middeleeuwen werd de praktijk van de asoplegging algemeen voor alle gelovigen : elke gelovige ging het doen , als teken van berouw .
Aswoensdag is vandaag samen met Goede Vrijdag een echte vastendag voor katholieken .