Créer une activité
Jouer Compléter
De gezondheidszorg kunnen we op verschillende manieren indelen . De eerste indeling bestaat uit vier trappen of ____________________ die gaan over de bereikbaarheid van de zorg . De nuldelijnszorg is de niet - professionele zorg , zoals deze van zelfhulpgroepen , maar vooral van ____________________ . Dit zijn mensen uit de sociale omgeving die hulp bieden waar mogelijk aan de zorgvrager . De eerstelijnszorg is pas de eerste echte stap in de gezondheidszorg . Op dit echelon vinden we de makkelijk bereikbare zorg . Dit kan een diëtist of kinesist uit jouw buurt zijn , maar ook het centrum geestelijke gezondheidszorg kan iedereen steeds binnenstappen om hulp te vragen . De meest centrale rol in de eerstelijnszorg is deze van de ____________________ . Hij is een filter naar de meer gespecialiseerde zorg , die men kan pas kan bereiken na een ____________________ . Op het tweede echelon , bij deze meer gespecialiseerde zorg , vindt men cardiologen , gynaecologen , neus - keel - oorspecialisten en dergelijke meer . De derdelijnszorg is de super gespecialiseerde hulp . Hier kan de zorgverstrekker bij terecht , of de zorgvrager die zelfs bij de specialisten uit de tweedelijnszorg geen antwoord kan vinden .
Een tweede methode om de gezondheidszorg onder te verdelen is volgens de ____________________ van de zorg . Hier wordt het onderscheid gemaakt tussen intra - , ____________________ - en extramurale zorg . Intramurale zorg is na een opname . Je bevindt je hierna binnen de muren van een rusthuis , ziekenhuis of ander centrum . Bij de ____________________ - murale zorg kan er wel sprake zijn van een opname , maar slechts voor één dag . Zo zijn er veel operaties waarbij een overnachting niet meer noodzakelijk is , zoals bij het corrigeren van de lenzen in het oog . Het kan ook zijn dat men overdag thuis is maar 's nachts in een centrum verblijft . Hoe dan ook , slechts gedeeltelijk verblijft men binnen de muren van een instelling . Tenslotte is er de extramurale zorg , waarbij ____________________ ____________________ nodig is . Er zijn veel organisaties die de mensen thuis reeds ontlasten , zoals thuisverpleegkundigen maar ook ____________________ en ____________________ .
Tenslotte kunnen we de gezondheidszorg ook op basis van de doelgroep indelen . Zo hebben we de algemene gezondheidszorg die zich voornamelijk richt op de curatieve zorg ( zie hoofdstuk 5 ) . De ____________________ gezondheidszorg zorgt ervoor dat mensen met gezondheidsproblemen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven . De jeugdgezondheidszorg richt zich logischerwijs op de jongeren . Tenslotte is er ook de ____________________ ____________________ , waar mensen met psychische problemen terecht kunnen .