Créer une activité
Jouer Compléter
De gezondheidszorg en de sociale zekerheid zijn twee aparte begrippen . In België wordt de sociale zekerheid gestuurd vanuit de overheid , meer specifiek de RSZ , die staat voor ____________________ voor ____________________ ____________________ . De sociale zekerheid is het geheel van ____________________ en instellingen die tot doel hebben aan elke burger voldoende bestaansmiddelen te waarborgen . Dit doen ze door risico's te verzekeren . De sociale zekerheid springt op twee manieren bij ; door het ____________________ te garanderen en door ____________________ ____________________ op te vangen , bijvoorbeeld bij een langdurige ziekenhuisopname , kinderbijslag enz . De basis is het principe van solidariteit tussen verschillende groepen : tussen ____________________ en werklozen , jongeren en ____________________ , gezonden en ____________________ .
Elke Belg dient een bijdrage te betalen , maar ook werkgevers betalen een deel aan de RSZ en tenslotte subsidieert ook de ____________________ . De sociale zekerheid kan opgedeeld worden in zeven takken : de ziekte - en invaliditeitsuitkeringen , de werkloosheidsverzekering , de pensioenverzekering , de ____________________ , de jaarlijkse vakantie , de arbeidsongevallen en ____________________ .
De ziekteverzekering zorgt ervoor dat ziektekosten terugbetaald worden . Voor elke consultatie bij de huisarts betalen we een honorarium . Een deel hiervan krijgen we terugbetaald via de ziekteverzekering , het deel dat we zelf dienen te betalen is het ____________________ . Voor deze terugbetaling moeten we logischerwijs aangesloten zijn bij een ziekteverzekering , maar in België is dit dan ook ____________________ . Van je huisarts of zorgverstrekker krijg je dan een briefje mee , dit noemen we een ____________________ . Dit moeten we binnenbrengen bij de ziekteverzekeraar waarna een deel van het honorarium terugbetaald wordt . Een tweede voorwaarde is dat we een GMD of ____________________ ____________________ ____________________ moeten laten aanmaken bij de huisarts . Dit is een tweejaarlijkse kost die volledig terugbetaald wordt . Bij terugbetaling van medicatie dienen we geen getuigschrift te ontvangen , dit wordt meteen van de totaalprijs afgehouden . Hierbij moet ook aan enkele voorwaarden voldaan zijn . Zoals steeds aangesloten zijn bij een ziekteverzekeraar , maar ook een voorschrift hebben van de dokter . Tenslotte zijn er ook medicijnen die niet terugbetaald worden .
De sociale zekerheid wil mensen steeds de mogelijkheid geven deel uit te maken van de maatschappij , en springt hierbij steeds financieel bij . De gezondheidszorg heeft een hele andere insteek , en zal zich vanzelfsprekend focussen op de gezondheid . Dit kan zijn door gezond gedrag te promoten , mensen te genezen of mensen te begeleiden bij hun ziekten . Om dit overzichtelijk te houden heeft de overheid dit takenpakket verdeeld binnen België . Dit gebeurt bij alle bevoegdheden in België . We hebben de ____________________ bevoegdheden , die gaan over de beslissingen voor onze volledige natie . De RSZ behoort hiertoe . Daarnaast zijn er ook ____________________ bevoegdheden , hierbij gaat het over plaatsgebonden regels . Tenslotte zijn er de gemeenschappen , hierbij gaat het niet over plaats - maar ____________________ - gebonden bevoegdheden .
De functies van de zorgverstrekkers liggen grotendeels vast binnen de gezondheidsberoepen . Dit zijn beroepen die door de de ____________________ erkend zijn , binnen de gezondheidszorg . Om erkend te kunnen worden dien je vooreerst het correcte ____________________ te behalen . Dit moet opgestuurd worden naar de correcte beroepscommissie ( elk gezondheidsberoep heeft een andere commissie ) om een erkenning en / of een ____________________ te bekomen . Wat van deze beide men nodig heeft en wat men dient te doen om dit te behalen verschilt per beroepscommissie en dus per gezondheidsberoep .