Créer une activité
Jouer Relier Colonnes

De lerares van Frans, Joke, evalueert de leerlingen op verschillende manieren, zowel op geschreven vocabulaire, de gesproken taal, de kritische ingesteldheid en nog veel meer. Op die manier heeft ze een juist beeld van de leerlingen.

Een tussentijdse evaluatievorm waarbij leerkrachten in kaart brengen welke kennis en vaardigheden leerlingen reeds verworven hebben en leerlingen informeert hoe ze verder tot leren kunnen komen. (Evalueren om te leren)

"In dit examen heb je bij vraag 5 de keuze of je de moeilijke vraag of de iets gemakkelijkere vraag beantwoordt. Kies je voor de moeilijke dan kan je 5/5 halen, kies je voor de gemakkelijkere vraag dan kan je maximaal 3/5 behalen voor deze vraag".

Een afsluitende evaluatievorm die plaatsvindt aan het einde van het leerproces waarbij de leerkracht tot een eindoordeel wil komen. (Evalueren van het leren)

De evaluatie van kennis, vaardigheden en attitudes. Kennis, vaardigheden en attitudes worden niet los van elkaar geëvalueerd maar in hun onderlinge samenhang.

Evaluatie waar men een totaalbeeld krijgt van de leerling en waarbij de talenten mee opgenomen worden in het oordeel. Er wordt geëvalueerd vanuit verschillende invalshoeken, gemeten met verschillende instrumenten en in verschillende contexten geobserveerd. om een juiste beeld te krijgen van de mogelijkheden van de leerling.

Weet je wat je fout gedaan hebt Maruca? En hoe zou je dat beter kunnen aanpakken? Kijk eens naar Isa's bijvoorbeeld.

Tom, de leraar van wiskunde brengt de gemiddelde uitslag van de klas van het examen in kaart.

Formatieve evaluatie (definitie)

Formatieve evaluatie (voorbeeld)

Competentiegericht evalueren

Summatieve evaluatie (voorbeeld)

Summatieve evaluatie (definitie)

Competentiegerichte evaluatie én/of Breed evalueren

Breed evalueren

Gedifferentieerde evaluatie