Créer une activité
Jouer Compléter
Het ademhalingsstelsel is het ____________________ bij de mens bestaande uit de longen , ____________________ , mondholte , de ____________________ , de luchtpijpvertakkingen en de ____________________ en de longblaasjes of alveoli . In de ____________________ vindt de gasuitwisseling plaats , waarbij zuurstof vanuit de lucht wordt opgenomen in het bloed en ____________________ wordt afgegeven aan de lucht . De ____________________ en koolstofdioxiderijke lucht wordt vervolgens weer uitgeademd door de neus of de mond . Dit wordt ____________________ genoemd .
Ademhaling gebeurt meestal ____________________ maar men kan ook bewust in - en / of uitademen of de adem even inhouden . Onbewuste inademing wordt gestuurd door een impuls vanuit het ____________________ in het verlengde merg van de ____________________ . Dit centrum reageert op de koolstofdioxideconcentratie . Stijgt deze concentratie , dan wordt krachtiger geventileerd om de concentratie terug te brengen op het optimale niveau .
Bij het inademen en het actief uitademen worden de ____________________ gebruikt . Dit zijn de middenrifspieren , ____________________ , de binnenste en buitenste ____________________ en de supraclaviculaire ( boven het sleutelbeen gelegen ) spieren . Bij het inademen maken de spieren het ____________________ van de borstholte groter , zodat de longen , die zich in deze borstholte bevinden , uitzetten . De druk in de borstholte wordt dan ____________________ dan die van de buitenlucht , waardoor de lucht in de longen stroomt . Bij het uitademen ____________________ de spieren zich en wordt het volume van de longen ( door de elasticiteit van de longen , borstkas en buikwand ) weer kleiner . Daarmee neemt de druk in de longen toe en wordt de lucht weer naar buiten gestuwd .
Bij een inademing in rust wordt er 400 - 500 ml lucht ingeademd een frequentie van 12 tot 15 keer per minuut . Bij een volwassene wordt hierbij in rust gemiddeld 300 ml zuivere zuurstof per minuut door de longen opgenomen .
Tijdens de ademhaling wordt de lucht door ____________________ vrijgemaakt van stofdeeltjes . De fijnere deeltjes zoals ____________________ , schimmelsporen of virussen blijven kleven in het ____________________ dat zich op de oppervlakte van neusholte , luchtpijp en bronchiën bevindt . Daarnaast wordt door het slijmvlies de lucht ____________________ gemaakt en verwarmd . Verder stroomt de lucht langs het reukslijmvlies en wordt dus tijdens de inademing gecontroleerd .