Créer une activité
Jouer Relier Colonnes

GEVOLG: mensen slaan op de vlucht door de vele klimaatsveranderingen. Het ipcc (intergovernmental panel for climate change) voorziet 150miljoen klimaatvluchtelingen in 2050.

Sinds 1850, de industriële revolutie, zien we een stijging van de broeikasgassen in de atmosfeer. Deze extra uitstoot (industrie, fabrieken) legt een denken rond de atmosfeer: zo houdt de atmosfeer de warmte tegen.

GEVOLG: door de opwarming van de aarde komen bepaalde ziektes meer voor. De malariamug komt steeds vaker voor in gebieden waar deze nooit was, in Z-Frankrijk waren er in 2010 2 voorvallen van tropische ziektes, de tekenbeten met Lyme-ziekte komen steeds vaker voor...

Wanneer de temperatuur op aarde zou stijgen met 2°C dan zullen wereldwijd gletsjers verdwijnen, Groenlandse ijskap wordt onstabiel, ecosystemen worden aangetast, ijsberen & zoetwatervissen en andere diersoorten sterven uit, ernstige hittegolven zullen toenemen,... Deze stijging kunnen we nu nog tegenhouden.

Bij 3°C stijging van de temperatuur zal Zuidelijk Afrika bedenkt worden onder stuifzand, de Amazone-rivier verdwijnt voor 90%, Australië wordt zo goed als onbewoonbaar en Midden-Amerika wordt enorm droog. Deze extreme gevolgen brengen het leven van ieder levend wezen in gevaar.

The point of no return.... Bij +2°C opwarming van de aarde heeft gevaarlijke gevolgen. Het versterkt zichzelf en we hebben als mens dan niets meer in de hand. De aarde warmt zichzelf op zonder dat wij dit kunnen stoppen.

Vandaag zijn we zeker dat de temperatuur op aarde met 1.5°C zal stijgen. Dit kunnen we niet meer tegenhouden. Gevolgen hiervan zijn: smelten van ijskap & gletsjers, stijging van zeespiegel, toename van extreme weer fenomenen zoals orkanen en stormen. Bestaande klimaten zullen veranderen. GEVOLG

GEVOLG: ijskappen en gletsjers zijn een belangrijke reserve voor opslag van ZOET water. als ijskappen en gletsjers smelten door klimaatverandering, en het smeltwater in de zee terecht komt, vermindert de hoeveelheid zoet water op aarde en is er minder drinkbaar water voorhanden.

De mens zorg zelf door ons dagdagelijks leven voor een versterkt broeikaseffect. BV: verbruik van fossiele brandstoffen zoals olie, elektriciteitscentrales en verwarming thuis stoten CO² uit, door overmatig vlees te eten,... ONS ENERGIEVERBRUIKis belangrijkste OORZAAK.

GEVOLG: door onvoorspelbaaarder weer en extremere weerfonomenen mislukken meer en meer oogsten en komen bepaalde streken in de landbouw onder druk. Te droog, te warm, teveel regen,... kunnen de oogsten doen mislukken en brengt zo de voedselvoorzieningen n gevaar (boeren geen werk, eigen voeding mislukt, geen eten op tafel,...).

Door de atmosfeer is er een evenwicht tussen de binnenkomende en weer uitgestraalde energie. De zonlicht komt binnen en verwarmt de aarde, de aarde laat die energie niet zomaar weer ontsnappen.

Ontbossing zorgt ook voor een probleem: dieren verliezen hun huis/natuurlijke habitat, de bomen hebben als functie om CO² op te nemen/lucht te zuiveren,... OORZAAK

De temperatuur op aarde zal verder stijgen. Dit is niet het natuurlijk broeikaseffect, maar het versterkt broeikaseffect.

Natuurlijk broeikaseffect. De gassen die voor dit effect zorgen zijn de groeikasgassen: ze houden zoals een serre de warmte vast.