Créer une activité
Jouer Compléter
De ____________________ geeft aan hoeveel concurrentie er is op een abstracte markt en hoe die concurrentie eruit ziet . Dat verschilt per markt . De marktvorm hangt af van het aantal aanbieders , van de aard van het product ( homogeen of ____________________ ) , van de doorzichtigheid en van de mate waarin toetreding door nieuwe bedrijven mogelijk is .
Als er veel aanbieders zijn , ontstaat er als snel concurrentie : aanbieders proberen elkaar klanten af te nemen . Bij een homogeen product let de klant vooral op de prijs , hij koopt het bij de goedkoopste aanbieder . Het gevolg is dat alle aanbieders dezelfde ( lage ) prijs vragen . De prijs op een markt met de marktvorm ____________________ concurrentie wordt bepaald door de vrije werking van de wet van vraag en aanbod . Deze marktvorm is doorzichtig , toetreding is makkelijk .
Bij een markt waarop veel aanbieders concurreren met een heterogeen product , maakt het de klant wél uit bij welke aanbieder hij koopt . Aanbieders concurreren met allerlei middelen : reclame , service , prijs , enzovoort . Deze marktvorm heet ____________________ concurrentie . Zo'n markt is minder doorzichtig vanwege de verschillen tussen de producten . De toetreding wordt daardoor lastiger .
Als er weinig aanbieders zijn van een product lukt het beter om prijsconcurrentie te vermijden . De marktvorm is dan ____________________ . De aanbieders concurreren met andere middelen dan de prijs : non - price competition . Deze markt is ondoorzichtig , de toetreding is moeilijk . Als het product homogeen is , spreek je van een homogeen oligopolie . Bij een heterogeen product heb je te maken met een heterogeen oligopolie .
De markt voor een product dat bij één enkele aanbieder te koop is , heeft de marktvorm ____________________ . Een markt met monopolie is ondoorzichtig en toetreding is erg moeilijk .
Bedrijven die een kartel vormen , spreken onderling af om de concurrentie te beperken . Kartels zijn tegenwoordig verboden , de ____________________ houdt daar toezicht op . Bij een ____________________ spreken bedrijven een vaste prijs af voor een product . Bij een productiekartel proberen zij de prijs omhoog te krijgen door minder te produceren . Bij een ____________________ spreken bedrijven onderling af wie welke klant mag bedienen .

Concurrentie kun je ruim of smal opvatten . Concurrentie tussen bedrijven binnen dezelfde bedrijfstak is bedrijfs - of merkconcurrentie . Binnen één bedrijfstak kun je ook productvormconcurrentie tegenkomen : een bedrijf probeert dan met een bepaald type van het product meer klanten te winnen ten koste van de concurrenten .
Concurrentie kan ook komen van ondernemingen buiten de bedrijfstak . Generieke concurrentie vindt plaats tussen ondernemingen met verschillende producten die in dezelfde behoefte kunnen voorzien . Deze producten zijn elkaars substituut . Op het niveau van ____________________ zijn alle bedrijven elkaars concurrent . Ze proberen een zo groot mogelijk deel van de uitgaven van de consument te krijgen .
Wil je een marktaandeel bepalen , of begrijpen , dan heb je informatie nodig over het product ( productklasse , productgroep of productvorm ) , over de tijdsperiode en over de geografische omvang van de markt waar het om gaat . Je moet ook weten of het over afzet of omzet gaat . Om het ____________________ te berekenen , neem je de afzet van een onderneming als percentage van de afzet op de totale abstracte markt .
De ____________________ is de onderneming met het grootste marktaandeel op een abstracte markt . Een ____________________ volgt een aanvalsstrategie en probeert zelf marktleider te worden . Een ____________________ volgt een ontwijkstrategie door het beleid van de marktleider te volgen en zo het marktaandeel op peil te houden . Ook een ____________________ volgt een ontwijkstrategie door zich op een kleinere , precieze doelgroep te richten en die zo goed mogelijk te bedienen . Een verdedigingsstrategie is erop gericht om toetreding moeilijk te maken .