Créer une activité
Jouer Compléter
Seks is van oorsprong bedoeld om jezelf voort te planten . Hiermee wordt bedoeld dat jij jouw erfelijke ____________________ doorgeeft aan je kinderen . Dit zit in je ____________________ , hierin zit alle informatie over jouw lichaam en in elke cel zit precies dezelfde ____________________ . Lange DNA strengen heten ____________________ en die zitten in de ____________________ van een cel . Je hebt ____________________ chromosomen in elke cel . Je hebt er ____________________ van je vader en ____________________ van je moeder gekregen . De enig cellen in je lichaam die geen 46 chromosomen hebben zijn de ____________________ , de ____________________ en de rode bloedcel .

Een ____________________ is een stukje DNA waar de stoffen op een bepaalde volgorde zitten en hierdoor een code zijn voor een bepaalde ____________________ . Een gen is bijvoorbeeld blond haar . Je hebt ook ____________________ en ____________________ genen . Een dominant gen betekend dat deze overheerst , dus als jij een dominant gen van je moeder hebt en een recessief gen van je vader dan is het ____________________ wat jij dan krijgt als eigenschap , denk maar aan bruin haar . Bruin haar is dominant over blond haar . Recessief is komt dus alleen tot uiting als je ____________________ recessieve genen hebt gekregen .

Vaak wordt er gesproken over ____________________ . Dit zijn alle genen . Er bestaat ook nog ____________________ , dit zijn de eigenschappen die je ziet en die kun je ook aanpassen . Blond haar rood verven is een voorbeeld hiervan . In je ____________________ staat dan dat je blond haar hebt , maar je ____________________ is rood haar .