Créer une activité
Jouer Mots Croisés
1 Fer cessar d’estar connectat. Ens han desconnectat el telèfon.
2 Fer una entrevista (a algú). No va poder entrevistar la guanyadora.
3 Portar d’un lloc a un altre. Transportar mercaderies, viatgers, per mar, per terra. Una nau per a transportar els soldats a Eivissa. Transportar una caixa de la fàbrica al magatzem.
4 Una cosa, servir com a símbol (d’una altra). La bandera simbolitza la pàtria.
5 Fer present a la ment per mitjà de paraules, de símbols, la imatge que en reté la memòria, una imitació pictòrica, etc. Jo li vaig representar tan bé com vaig saber els inconvenients que en resultarien. En aquesta pintura hom ha volgut representar els horrors de la guerra. Darrere consonant solem representar el so de la s sonora amb la lletra z.
6 Posar (alguna cosa) davant d’algú perquè la prengui, la vegi, l’examini, etc. Li vaig presentar la carta, els documents, el rebut, una instància.
7 Separar pel divorci. El jutge els ha divorciat.
8 Acomplir la pròpia funció o funcions. El cor no funciona bé. El fre no funciona.
9 Fer ésser millor, fer passar d’un estat a un altre de millor. Millorar les condicions. Millorar una raça. Millorar la lletra. Vol millorar els altres; primer caldria que es millorés ell.
10 Dirigir amb el timó (una nau). El mariner que governava l’embarcació.
11 Tenir sota la pròpia autoritat, dirigir, manar, en la milícia. No sabien quin general comandava les tropes. Comandar una flota.
12 Donar voltes o passejos. Hem agafat un bot i hem voltejat un parell d’hores pel port.
13 Encendre (alguna cosa que cremi amb flama). La metxa serveix per a inflamar la pólvora de la mina.
14 Donar notícia pública o la primera notícia (d’alguna cosa), fer saber. Ja han anunciat les festes. La premsa d’avui anuncia la reunió de caps d’estat. Els apòstols, encarregats d’anunciar l’evangeli als gentils.
15 Fer la fusió (de partits, d’interessos, etc., abans distints, en pugna).
16 Fer més fina (alguna cosa) llevant-ne allò que la impurifica. Refinar el sucre, l’oli. Refinar l’or, l’argent. Refinar el gas natural
17 Demanar amb precs (a algú) el seu ajut, la seva protecció. Invocar Déu i els sants. Invocar les muses.
18 Subjectar, fer-se seu (quelcom) amb la mà o un altre òrgan o un instrument adequat, per tenir-ho que no se’n pugui anar, aguantar-ho, emportar-s’ho, transportar-ho, per servir-se’n, per possessionar-se’n. Agafar la paella pel mànec. Agafar el bou per les banyes. Agafar algú pel coll, per la cintura, pels cabells. Agafar la forquilla amb la mà esquerra. Agafar amb les pinces, amb les tenalles. Agafar amb les dents. Agafar amb les potes, amb el bec, amb les urpes. Agafar tinta amb la ploma
19 Agafar (peix) traient-lo de l’aigua. Ha pescat un congre. Pescar amb canya, al bou. Pescar en un riu.
20 Mastegar i empassar-se (un aliment sòlid). Menjar pa. Ja has menjat arròs? Els moltons mengen herba. Menjar de pressa, a poc a poc, a cremadent. Menjar tres cops el dia. Menjar tot sol. Menjar a casa, al restaurant, al tren. La gana ve menjant.
18
15
12
10
13
4
17
14
11
5
9
20
19
6
16
2
3
1
7
8