Créer une activité
Jouer Compléter
De huid is het grootste ____________________ van ons lichaam . Net als een perfecte regenjas is de huid waterdicht , maar toch ademend . De huid omsluit al onze organen en laat veel zien over onze gezondheid en conditie . Ook vormt hij een bescherming tegen ____________________ , straling , schadelijke stoffen en kwetsuren .
De huid varieert in dikte . De oogleden hebben een dun laagje en de handpalmen en voetzolen juist een dikke laag .
De bovenste laag is de opperhuid ( ____________________ ) en van binnen zit een voering : de lederhuid ( ____________________ ) . Het onderhuids bindweefsel ( ____________________ ) bevat een reserve , een voorraadje vet dat de ____________________ van het lichaam bepaalt .
Haartjes groeien overal door de huid heen , behalve op handpalmen en voetzolen .

Een belangrijke functie van de huid is het regelen van de temperatuur van het lichaam . Als we het warm hebben , gaan de huidopeningen ( ____________________ ) open zodat we kunnen ____________________ . De ____________________ kunnen op een warme dag wel vijf liter vocht produceren . Het zweet verdampt en koelt de huid ( ____________________ ) af . Als het te warm is en er te veel zweet ontstaat ( bijvoorbeeld in een vochtige omgeving ) , dan krijgt het transpiratievocht niet de kans om op te drogen en ontstaat ook geen koeling .
Als we het koud hebben , zorgen kleine ____________________ ervoor dat de haartjes overeind komen te staan . Bij een dier zou hierdoor de vacht uitzetten . Bij ons ontstaat alleen kippenvel !
Maar er zijn nog meer functies . ____________________ in de huid produceren vet . ____________________ in het huidoppervlak zorgen dat we kunnen tasten en waarschuwen dat we iets los moeten laten als het pijn doet . Ook een belangrijke functie van de huid is het aanmaken van vitamine D bij zonlicht .