Créer une activité
Jouer Compléter
En els organismes vius , l'ADN no sol existir en forma de molècula única , sinó com un parell de molècules estretament associades . Aquestes dues cadenes s'entrellacen com lianes , formant una ____________________ ____________________ . Els nucleòtids repetits contenen tant el segment del tronc de la molècula , que manté la cadena unida , i una base , que interacciona amb l'altra cadena d'ADN de l'hèlix . En general , una ____________________ unida a un ____________________ és anomenadanucleòsid , i una base unida a un sucre i un o més grups fosfat rep el nom de ____________________ . Si diversos nucleòtids estan units , com en el cas de l'ADN , el polímer rep el nom ____________________ .
El tronc de la cadena d'ADN es compon de residus de fosfats i de sucres que es van alternant . [ 8 ] El sucre de l'ADN és la 2 - desoxiribosa , que és una pentosa ( amb cincàtoms de carboni ) . Els sucres són units per grups fosfat que formen enllaços fosfodièster entre el tercer i el cinquè àtom de carboni dels anells de sucres adjacents . Aquests enllaços asimètrics signifiquen que una cadena d'ADN té una direcció . En una doble hèlix la direcció dels nucleòtids en una cadena és la inversa de la direcció de l'altra cadena . Aquest arranjament de les cadenes d'ADN és denominat antiparal·lel . Els extrems asimètrics de les cadenes són denominats ____________________ 5 ? ( " cinc primer " ) i ____________________ ? ( " tres ____________________ " ) ; el 5 ? és el que té un grup ____________________ terminal ( acoblat al carboni número 5 de la base nitrogenada ) i el 3 ? és el que té un grup hidroxil terminal ( acoblat al carboni número 3 de la base nitrogenada ) . Una de les diferències principals entre l'ADN i l'ARN és el sucre ; en l'ARN , la 2 - desoxiribosa és substituïda pel sucre pentosa alternatiu ribosa . [ 6 ]
La doble hèlix de l'ADN és estabilitzada per enllaços d'hidrogen entre les bases unides a les dues cadenes . Les quatre bases de l'ADN són l'adenina ( abreujada com a A ) , la citosina ( C ) , la guanina ( G ) i la timina ( T ) . Aquestes quatre bases s'uneixen al sucre / fosfat per formar el nucleòtid complet , com es mostra en el cas del monofosfat d'adenosina .
Les bases es classifiquen en dos tipus ; l'adenina i la guanina són compostos heterocíclics de cinc i sis membres anomenats ____________________ , mentre que la citosina i la timina són anells de sis membres anomenats pirimidines . [ 6 ] Una cinquena base ____________________ , anomenada uracil ( U ) , pren sovint el lloc de la ____________________ en l'ARN , i se'n diferencia pel fet que manca de grup metil a l'anell . L'uracil no se sol trobar a l'ADN , existint únicament com a producte de la desfragmentació de la citosina .
L'ADN presenta una varietat de formes , tant bicatenàries com monocatenàries . Les propietats mecàniques de l'ADN , que estan directament relacionades amb la seva estructura , són un problema significatiu per les cèl·lules . Tots els processos que s'uneixen a l'ADN o el llegeixen són capaços d'utilitzar o modificar les propietats mecàniques de l'ADN per tal de reconèixer - lo , empaquetar - lo i modificar - lo . L'extrema llargada ( un cromosoma pot contenir una cadena d'ADN de 10 cm de llarg ) , la relativa rigidesa i l'estructura helicoïdal de l'ADN han dut a l'evolució ____________________ i enzims com ara les ____________________ i les helicases per gestionar l'ADN d'una cèl·lula . Les propietats de l'ADN estan estretament relacionades amb la seva estructura molecular i la seva seqüència , particularment la feblesa dels enllaços d'hidrogen i les interaccions elèctriques que mantenen unides les cadenes d'ADN en comparació amb la força dels enllaços dins de cada cadena .