Créer une activité
Jouer Compléter
Tietoteoria eli ____________________ on teoreettisen filosofian osa - alue . ____________________ sanoi , että tieto on tosi hyvin perusteltu ____________________ .

____________________ on suuntaus , jonka mukaan kaikkea tulee epäillä . Ääriskeptikko ajattelee , että varmaa tietoa ei voida saavuttaa .

____________________ on suuntaus , jonka mukaan on olemassa asioita , joista ei voi saada tietoa .

____________________ on suuntaus , jonka mukaan tieto ei ole yleispätevää , vaan kaikki on suhteellista .

Tietoteoreettinen fundamentalismi on suuntaus , jonka mukaan on olemassa tiettyjä perususkomuksia , jotka hyväksytään . Muut uskomukset oikeutetaan näiden alemman tason uskomusten perusteella . Periaatteessa fundamnetalismia voisivat edustaa rationalismi ja empirismi eli perususkomukset siitä , että tietoa voidaan saada joko järjellä ( 1 . viiva ) tai aisteilla ( 2 . viiva ) .

____________________ on suuntaus , jonka mukaan tiedon lähde on järki .

____________________ oli kuuluisa rationalismin kannattaja . Hän on lausunut kuuluisan : " Ajattelen , siis olen olemassa . " ____________________ päätyi tähän lauseeseen systemaatisen epäilyn menetelmän avulla , menetelmästä käytetty toinen nimi on metodinen epäily . Siihen kuuluvissa säännösissä sanotaan : 1 . Hyväksy vain epäilyn ulkopuolelle jäävät asiat ( Desartesin kolme kovaa epäilyä : aistien pettäminen , uni , ilkeä demoni ) , 2 . Jaa ongelmat pienempiin osiin , 3 . Etene yksinkertaisesta monimutkaiseen . 4 . Tutkimuksen on oltava kriittistä .

____________________ on kuuluisimpia rationalisteja , hänen ideaoppinsa mukaan tietoa saadaan vain järjellä . Spinoza ja Leibniz olivat myös kuuluisia rationalisteja .

Rationalismin mukaan intuitiiviset eli sisäiseen oivallukseen liittyvät asiat ovat varmoja .

____________________ on suuntaus , jonka mukaan tietoa saadaan vain havainnoilla ja kokemuksella . Antiikin Kreikan filosofeista Aristoteles oli se , jolla oli voimakas empiirinen tiedonjano . Indutiivinen päättely ( eli yleistys ) oli se , jota hän alkoi käyttää . Kontingentit asiat korostavat empirismin tarvetta . Kontingentti on sellainen asia , joka on mahdollinen , muttei välttämätön ( esim . ruohohan on vihreää , mutta voisi olla vaikka keltaista ) .

Kuuluisia empiristejä ovat Locke , Hume ja Berkeley . John ____________________ sanoi , että ihminen on syntyessään tabula rasa eli tyhjä ____________________ . Ihminen siis tarvitsee kokemuksia .

____________________ oli sitä mieltä , että oleminen on havaituksi tulemista . ____________________ mukaan ei tule olettaa mitään erillistä todellisuutta , joka olisi olemassa havaintojen ulkopuolella .

David Hume oli myös kuuluisa empiristi . Hume kritisoi joitakin itsestään selvinä pidettyjä käsityksiä , kuten syy ja seuraussuhdetta , josta käytetään nimitystä ____________________ . Toinen asia , mitä Hume kritisoi oli ____________________ päättely , jossa yksittäisistä tapahtumista tehdään yleistävä johtopäätös .

____________________ yhdisti niin oivaltavalla tavalla ____________________ n ja ____________________ n , että sitä kutsutaan filosofian kopernikaaniseksi vallankumoukseksi . Tarvitaan sekä havaintoja että järkeä hahmottamaan ja luokitelemaan havaintoja .