Créer une activité
Jouer Compléter
Context históric

La paraula ____________________ vol dir 'tornar a nàixer fa referència al fet que , a ____________________ , durant els segles ____________________ i ____________________ , sorgeix un fort interés per la ____________________ I els sabers de la ____________________ i la ____________________ antigues . A més , s'hi produeixeri ____________________ ____________________ , com la ____________________ ____________________ ____________________ ____________________ i el ____________________ . cientifics , com la formulació de teories sobre el ____________________ ____________________ ____________________ ____________________ , així com el descobriment ____________________ .

____________________ és el corrent de pensament , d'arrel fi - losófica , cultural i intel·lectual , imperant en aquest moment . Per als humanistes , l'ésser humà és el centre de l'univers ( ____________________ ) , en lloc de Déu ( ____________________ ) . Per això , l'humanisme enalteix el pensament i les emocions de l'ésser humà . Per a fer - ho , troba inspiració en la literatura i la filosofia clàssiques i veu la cultura grecollatina com un mo - del a seguir

És en aquest moment quan sorgeix una nova clas - se social : la ____________________ , interessada per les ____________________ , els ____________________ ____________________ i la ____________________ .

En aquest context , els i les artistes viuran una època ____________________ gràcies al paper del ____________________ . Els mecenes són personatges adinerats que destinen una part de les seues fortunes a promoure la pro - ducció artística . Algunes de les families burgeses més conegudes que van exercir el mecenatge van ser els Medici a Florència o els Sforza a Milà . Entre els governants més destacats que també van fer de mecenes , trobem Alfons V el Magnànim a Nàpols , Isabel la Catòlica a Castella o Maria de Borgonya .

L'Església experimentarà una gran divisió : Martí Luter promou la Reforma protestant en contra de l'Es - glésia católica i aquesta respon amb la Contrareforma per tal de frenar les idees luteranes . A partir d'ara , el nord d'Europa adoptarà el protestantisme i el sud es mantindrà fidel al catolicisme .