Créer une activité
Jouer Mots Croisés
1 Ook wel een ‘stellingenoorlog’ genoemd. Het is een oorlog waarin beide partijen zich tegenover elkaar ingegraven hebben in loopgraven. De loopgraven waren goed te verdedigen met machinegeweren, artillerie en prikkeldraad. De aanvaller zou het moeilijk krijgen. Daarom vielen er ook zoveel doden en duurde de oorlog ontzettend lang.
2 Dit woord verwijst naar 11 november 1918. De Duitse keizer trad af en vluchtte. De wapens werden neergelegd en zo eindigde de oorlog en de onderhandelingen.
3 De naam van het Duitse aanvalsplan dat een tweefrontenoorlog moest voorkomen. Frankrijk moest als eerste worden uitgeschakeld. Het Duitse leger zou om de Franse verdedigingsforten heen, door België heen optrekken naar Parijs. Rusland had tijd nodig om zich te mobiliseren. Als Frankrijk zich overgaf, konden de Duitse soldaten volop inzetten op een strijd aan de Oostkant om de Russen te verslaan.
4 Het is de benaming voor een oorlog waar niet alleen de legers maar ook de hele maatschappij meevecht. Inzet van de industrie, de totale bevolking en de wetenschap zijn belangrijk. Ook de Eerste Wereldoorlog werd zo’n oorlog genoemd.
5 De benaming voor de landen Frankrijk, Verenigd Koninkrijk en Rusland die als zogenaamde Triple Entente een bondgenootschap vormden tijdens de Eerste Wereldoorlog. Tijdens het conflict wordt het bondgemeenschap nog uitgebreid.
6 Een synoniem voor ‘zich overgeven’.
7 Het soort ‘reclame’ dat werd gebruikt in de Eerste Wereldoorlog met als doel de bevolking te overtuigen dat de oorlog werd gevoerd voor een rechtvaardige zaak en de ‘vijand’ niet deugde.
8 De benaming voor iemand die wegloopt uit het leger en laat daarmee zijn kameraden in de steek laat.
9 De benaming voor de landen (oa. Oostenrijk-Hongarije, het Duitse Rijk, het Ottomaanse Rijk) die tijdens de Eerste Wereldoorlog streden tegen oa. Rusland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.
10 In deze Franse plaats vond een bloedige en erg lange veldslag plaats vanaf februari 1916. De slag heeft tien maanden geduurd en eindigde onbeslist.
11 De Amerikaanse president die met zijn vredesvoorstellen (veertien puntenplan) aan het einde van de Eerste Wereldoorlog een ‘duurzame vrede’ wou.
12 In deze Franse plaats vond een veldslag plaats vanaf juni 1916 waarin miljoenen mensen omkwamen. De Britten hebben er voor het eerst in de geschiedenis tanks ingezet. Ondanks de hoge verwachtingen leverde dat maar weinig succes op.
2
3
4
1
7
9
5
6
10
8
11