Créer une activité
Jouer Compléter
Binnen de gezondheidszorg kunnen we spreken over de curatieve , genezende zorg , of de ____________________ zorg , waarbij we willen voorkomen dat mensen ziek worden . De eerste belangrijk stap hierin is mensen stimuleren tot zelfzorg . Een gezonde levensstijl is hierin van vitaal belang . Mensen moeten genoeg sporten , gezond eten en risicogedrag dat kan leiden tot ziekte proberen mijden . Het model van ____________________ gedrag is een theorie die probeert te verklaren waarom mensen die genoeg informatie hebben over wat ongezond gedrag is , dit toch blijven volhouden . Soms kan een middel verslavend zijn , waardoor het moeilijker is om hiermee te stoppen , maar dit speelt geen rol in dit model . Het gaat over hoe mensen staan ten opzichte van hun ongezond gedrag . Zo spelen attitude , de subjectieve norm , intentie en ____________________ een belangrijke rol . Voor wie niet bij een specialist te rade wil , bestaan er veel methoden tot zelfhulp . Zo kan men zelfhulpboeken raadplegen , een ____________________ doen , zelftest of zelfmedicatie . Het voornaamste nadeel bij al deze methoden is dat mensen aan ____________________ doen , en deze diagnose dus ook fout kan zijn . Eerst bij een specialist langsgaan om het probleem te vinden , en dan eventueel met ondersteuning van zelfhulp het eigen gedrag veranderen is een veel veiligere methode van werken .
Preventie gaat verder dan mensen hun eigen intenties en gedrag veranderen . Deze is dagdagelijks gericht op verschillende doelgroepen . Zo kan een arts aan iemand een brochure meegeven met extra informatie over gezonde voeding , dan spreken we van preventie op ____________________ . Indien de arts op een school komt spreken en daar aan de leerlingen en leerkrachten meer informatie geeft over veilig vrijen , spreekt men over preventie op ____________________ . Tenslotte is er ook preventie op ____________________ , waarbij men zich richt tot iedereen .
Indien we de preventie per niveau opdelen kan de preventie erop gericht zijn om de oorzaken of risicofactoren te verminderen , zodat men niet ziek wordt . Dit wordt ____________________ preventie genoemd . De secundaire preventie richt zich op ____________________ , die men ondersteunt om de ziekte in een vroeg stadium te ontdekken . Tenslotte is er de ____________________ preventie , waarbij men vooral verdere achteruitgang of herval probeert te voorkomen .
Alle preventiecampagnes die opgestart worden , op alle niveaus en gericht naar alle doelgroepen , dienen steeds geëvalueerd te worden . Vragen die men hierbij kan stellen is of er genoeg mensen bereikt werden , of het opbrengt om de campagnes verder te zetten , en of er voldoende rond herval gewerkt werd . Want bij veel ongezond gedrag is het moeilijk hier niet in te hervallen . Dit werkt demotiverend waardoor men minder snel het gedrag terug aanpast . Als mensen op voorhand worden ingelicht dat dit kan maar helemaal niet erg is , herpakken ze zich sneller .
Er zijn verschillende organisaties die rond preventie werken . Bij jonge kinderen tot 3 jaar staat ____________________ en ____________________ in voor de preventie , door onder meer vaccins makkelijk toegankelijk te maken . Voor schoolgaande kinderen staat de CLB steeds klaar , dit staat voor Centrum voor ____________________ . Zij volgen de vaccinaties ook verder op , maar staan ook klaar voor andere vragen van ouders , kinderen en leerkrachten . Enkel bij een spijbelproblematiek of via het medisch onderzoek komt de CLB automatisch tussen . Bij de volwassenen is er niet één organisatie , maar gaat men via bedrijven zelf werken om niet alleen arbeidsrisico's te verminderen , maar ook gezond gedrag te promoten .