Créer une activité
Jouer Compléter
OPINIE

Jong en afgebrand , klopt dat beeld wel ?

Het risico op burn - out is bij jongeren niet groter dan bij andere werknemers , ____________________ jongeren lopen wel degelijk werkstressrisico's .
'Honderdduizend jongeren zitten thuis met burnoutklachten' . 'Burnout is een nieuwe volksziekte onder jongeren' . Alarmerende mediaberichten aan de vooravond van 'de week van de werkstress' , een jaarlijks terugkerend fenomeen in het kader van minister Asschers vierjarige campagne 'Check je werkstress' .

Eerder besteedde Nieuwsuur al aandacht aan dit onderwerp , gevoed door een eerder verschenen persbericht van Arboned . ____________________ werd gemeld dat stressklachten op steeds jongere leeftijd voorkomen en de belangrijkste verzuimoorzaak zijn bij jongeren . ____________________ de Volkskrant kopte onlangs 'Stress bedreigt jongeren in harde wereld' . En ____________________ ontstaat het beeld van een jonge generatie werknemers ____________________ al vroeg in hun loopbaan afgebrand en afgeschreven thuis zit .

Maar wie de landelijke cijfers goed bestudeert , komt tot andere conclusies . ____________________ ____________________ zitten er veel meer oudere dan jongere werknemers ziek thuis . Ouderen tussen de 55 en 64 jaar verzuimen bijna twee keer zoveel ( 5 , 8 procent ) als jongeren tussen de 25 en 34 jaar ( 3 procent ) .

Heeft het ziekteverzuim bij jongeren vaker te maken met werk ? Nee ! Bij alle leeftijdsgroepen heeft ongeveer een kwart van het ziekteverzuim te maken met oorzaken in het werk .

Spelen dan misschien werkstress of burnoutklachten bij jongeren vaker een rol dan bij ouderen ? ____________________ is het antwoord : nee ! Bij alle leeftijdsgroepen geeft 35 - 40 procent aan dat werkstress de belangrijkste reden is bij werkgerelateerd ziekteverzuim . ____________________ het aandeel 'psychische klachten en burnout' is in het ziekteverzuim bij jongeren niet groter dan bij ouderen .

Het zijn ____________________ niet de jongere . maar juist de oudere werknemers die een hoger risico lopen op verzuim ____________________ werkstress en burnoutklachten .
Ten ____________________ moeten we kritisch kijken naar de burnout - statistieken van TNO / CBS . ____________________ zijn gebaseerd op vijf vragen over vermoeidheid en werk . Op elke vraag antwoordt men van 1 ( 'nooit' ) tot 7 ( 'dagelijks' ) . Bij de werknemers in ons land ligt de gemiddelde score op deze vragen op 2 . 1 . In de leeftijdsgroep van 25 tot 35 jaar is de score 2 . 2 . De oudere leeftijdsgroepen scoren gemiddeld met 2 . 1 . Dit verschil is te verwaarlozen . Jongere werknemers rapporteren ____________________ niet meer burn - outklachten dan andere leeftijdsgroepen .

Er is ____________________ iets opmerkelijks aan de hand met de landelijke burnout - cijfers . Een gemiddelde score van 3 . 2 op de vijf burnoutvragen betekent 'hoog op burnout' . ____________________ als u elke week wel eens een keertje ''s morgens moe opstaat' en u 'leeg voelt aan het einde van een werkdag' , staat u dan aan de vooravond van een burnout ? Nee ! Maar volgens de gehanteerde normen valt u in de risicogroep en moeten bij u de alarmbellen gaan rinkelen .

Teveel werknemers met enige werkgerelateerde vermoeidheidsklachten worden ____________________ ten onrechte als burnout - casus geclassificeerd . Alarmerende persberichten dat 15 procent van de Nederlandse werknemers slachtoffer is van burnout moeten ____________________ met een flinke korrel zout genomen worden .

Is er dan helemaal geen reden tot zorg wat betreft de jongere werknemers ? ____________________ wel ! Jongere werknemers lopen duidelijke werkstressrisico's . Het is niet normaal als jongere werknemers veel stressklachten ervaren en zeker niet als dit tot gevolg heeft dat ze langdurig thuis zitten .

Het is belangrijk om te achterhalen welke problematiek ( tijdelijke contracten , baanonzekerheid , weinig steun en feedback van leidinggevende ) schuil gaat achter stressklachten bij deze groep . ____________________ al moeten we de burnout - statistieken wat relativeren , werkstress en ziekteverzuim bij werknemers die net gestart zijn moeten we niet bagatelliseren .

Maar de vraag 'vormen jongeren een specifieke risicogroep ? ' moeten we met 'nee' beantwoorden . Het risico op burnout is bij hen niet groter dan bij andere werknemers . Een preventieve en effectieve aanpak van werkstress is ____________________ absoluut noodzakelijk , alleen voor jongere werknemers niet noodzakelijker dan voor oudere werknemers . ____________________ : de alarmbellen mogen rinkelen als het gaat om werkstress , maar dan wel voor iedereen .