Créer une activité
Jouer Compléter
In de natuur kan van alles gebeuren , van planten en schimmels tot aan de grote dieren die elkaar opeten .
Laten we beginnen bij de planten . De planten hebben ____________________ nodig voor groei en ontwikkeling . Ze verkrijgen ____________________ door een proces genaamd fotosynthese . Bij dit proces heeft de plant water , ____________________ en koolstofdioxide nodig om het proces te starten . Eenmaal begonnen zullen er twee producten ontstaan , namelijk ____________________ en glucose . Planten geven de ____________________ af aan de lucht of gebruiken het zelf voor verbanding . En ____________________ gebruiken ze ook voor verbranding , groei en ontwikkeling . De planten maken kunnen hun eigen voedsel , planten worden dus ook wel ____________________ genoemd .

Planten dienen als voeding voor de volgende schakel , de planteneters . Planteneters zijn ____________________ omdat ze niet eigen voedsel kunnen maken maar voedsel alleen kunnen consumeren . Planteneters zijn prooidieren voor de volgende schakel , de ____________________ . ____________________ zijn ook consumenten , maar in tegenstelling tot de planteneters , eten ze alleen andere dieren ( vlees ) . We zien dus een reeks keten , van planten tot aan vleeseters , zo'n keten noemen we ook wel een ____________________ . Er is nog een ander soort eter , de ____________________ . Zo'n dier eet zowel vlees als planten , een voorbeeld daarvan is de mens !

Na enige tijd gaan de planten en de dieren dood , de dode resten worden afgebroken door de schimmels en de bacteriën , ze zijn de opruimers van de natuur ( afvaleters ) . Een ander benaming voor de opruimers is ____________________ . Ze breken de dode resten af tot voedingsstoffen die ze zelf opnemen en tot ____________________ die in de grond terecht komen . De ____________________ worden dan uiteindelijk opgenomen door nieuwe planten . Zoals je ziet is de cirkel compleet in de natuur . Dit noemen we ook wel de ____________________ van de natuur !